Στις τάξεις των κυπριακών σχολείων δεν γίνεται μάθημα, αλλά προσπάθεια για επιβίωση

Μέχρι να υπάρξει το πρώτο κρούσμα/πλήγμα/περιστατικό. Μόνο τότε ίσως κάποιοι αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Article featured image
Article featured image


Άλλωστε αυτό δεν γίνεται κάθε φορά; Αγνοούμε το πρόβλημα έως ότου το πρόβλημα βγάλει δόντια και δαγκώσει το πρώτο θύμα. Τότε και μόνο τότε, τρέχουμε να στοκάρουμε τις τρύπες στους τοίχους.


«Και καλά τους εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτούς δεν σας νοιάζει, αφού -όπως λέτε- καλά την έχουν με τον μισθό τους, τα ωφελήματά τους, τις άδειές τους. Αλλά για τα παιδιά σας, δεν σας κόφτει; Αυτά τι φταίνε να υποφέρουν σε τέτοιες συνθήκες;», έλεγε ένα σχόλιο που πέρασε αυτές τις ημέρες από το timeline με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε και πάλι γύρω από το κατά πόσο είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κλιματιστικά στα σχολεία μιας χώρας που από τον Μάϊο ακόμη, χτυπά 40αρια συνδυασμένα με σκόνη και υγρασία.

Η πρόσφατη θέση του Υπουργείου Παιδείας λέει πως υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα στα οποία πρέπει να εγκύψει από το να ασχοληθεί με τα παιδιά που καίγονται μέσα σε αίθουσες που ομοιάζουν με κολαστήρια. «Τα σχολεία κλείνουν πριν αρχίσει καλά-καλά το καλοκαίρι, φυσικά υπάρχουν και κάποιες μέρες καύσωνα, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της ζέστης τα παιδιά είναι στο σπίτι ή έχουν ήδη σχολάσει», υποστήριξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στον αέρα ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος μάλλον κατοικοεδρεύει σε άλλη χώρα, πιο βόρεια.

Το 2017, η CITY είχε ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της αναγκαιότητας τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, με το Υπουργείο Παιδείας να τοποθετείται πάνω κάτω το ίδιο με σήμερα, αφήνοντας τα πράγματα να κυλάνε, χωρίς κανένας να ασχολείται ουσιαστικά. Τότε, μάλιστα, είχαμε ζητήσει από δάσκαλους και καθηγητές να μας περιγράψουν μια καθημερινή ημέρα τους στην αίθουσα διδασκαλίας με τη θερμοκρασία να ακουμπά 40+ βαθμούς κελσίου.


Με
ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπαιδευτικός Σόλων Αντάρτης, δείχνει πάντως να έχει διαφορετική άποψη από το Υπουργείο Παιδείας:

«Τα παιδιά του λαού δίδουν εξετάσεις σε αίθουσες όπως την εικονιζόμενη. Αίθουσες χωρίς παράθυρα - μόνο με φεγγίτες- με δύο πόρτες όπως αυτήν που φαίνεται και στοιβαγμένα σαν σαρδέλες μαζί με τους καθηγητές τους. Γι’ αυτά δεν υπάρχουν συστήματα κλιματισμού όπως αυτά που απολαμβάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Μόνον κάτι ανεμιστήρες που λειτουργούν όπως τον ανεμιστήρα του φούρνου για να ανακυκλώνουν τον θερμό αέρα. Ναι η φωτογραφία είναι από την Κύπρο!

Σε αντίθεση με αυτά, τα παιδιά των επωνύμων απολαμβάνουν τη μάθηση σε αίθουσες με κλιματισμό, με τις ευλογίες πολιτικών και καπιταλιστών. Μας κάνουν μάλιστα και μαθήματα για το πώς θα έπρεπε να είναι το δημόσιο σχολείο.

Σταματήστε άμεσα όλες τις κρατικές επιχορηγήσεις των ιδιωτικών σχολείων και βάλτε συστήματα κλιματισμού στα δημόσια. Τα παιδιά μας έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα δικά σας. Ή μήπως όχι;».


Για την ιστορία, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανακοίνωσε με ανάρτησή του, ότι ο Δήμος θα αναλάβει να τοποθετήσει κλιματιστικά σε όλα τα δημόσια σχολεία που εμπίπτουν στην περιφέρειά του, ρίχνοντας, μάλιστα και κάποια καρφιά με αποδέκτη το κράτος.

Αυτούσια η ανάρτηση:

«Επειδή πολλές φορές οι δήμοι αντικαθιστούν το κράτος κι επειδή είμαστε και «βασίλεια», στην Αγία Νάπα θα αναλάβουμε εξολοκλήρου το κόστος εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία μας κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια σε όλα τα σχολεία από το ίδιο το υπουργείο. Ελπίζω το υπουργείο να μην μας υποχρεώσει να πληρώνουμε και τον λογαριασμό της ΑΗΚ»… Στη δική του ανάρτηση, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ είχε γράψει ότι η κατάσταση στα σχολεία από την έλλειψη κλιματιστικών είναι αφόρητη, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι 'δεν γίνεται μάθημα, αλλά προσπάθεια για επιβίωση'. Επισήμανε, ακόμα, τους κινδύνους που εγκυμονούν ειδικά για την υγεία των μικρών μαθητών εξαιτίας της έλλειψης κλιματιστικών, ιδιαίτερα τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές» .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ