Το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ μέσα από ένα κυπριακό δημοσίευμα του 1986

Ρεπορτάζ του «Περιοδικού» 33 χρόνια πριν, καταγράφει τα όσα τραγικά συνέβησαν όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας 4 του Πυρηνικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού στο Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου 1986, σημαδεύοντας για πάντα την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας.

Article featured image
Article featured image


Αφορμή για να θυμηθούμε ξανά τα όσα είχαν συμβεί τότε, μετά την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ και τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία, στάθηκε η νέα σειρά παραγωγής HBO, η οποία παρά το μικρό διάστημα προβολής της κατάφερε να αποκτήσει επικές διαστάσεις, ξεπερνώντας μέχρι και το Game of Thrones, με βαθμολογία 9,6 αστέρων (από 10).

Τις τελευταίες μέρες ψάχναμε να βρούμε υλικό, κυρίως σε μορφή βίντεο, για να δούμε πώς είχε παρουσιαστεί στην Κύπρο, το 1986, η είδηση για το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Δυστυχώς, στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουμε κάτι σχετικό.


Μια χθεσινή ανάρτηση ενός φίλου, ο οποίος πολύ ορθά επεσήμανε πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν βρίσκαμε πως παρουσίαζαν τα media της εποχής αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή, μας έβαλε πάλι σε διαδικασία ψαξίματος. Αυτή τη φορά ανατρέξαμε σε έντυπα Μέσα της τότε εποχής και... κάτι βρήκαμε.


Με το «Περιοδικό» να κάνει τα πρώτα του βήματα, η δημοσιογραφική ομάδα ετοιμάζει τον Μάη του 1986, δύο περίπου εβδομάδες μετά την έκρηξη, ένα ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό από το σημείο της καταστροφής, αλλά και από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις που φαίνεται πως επηρεάζονταν από τη ραδιενέργεια που είχε διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα.

Με τον πηχυαίο τίτλο «ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ», Στη Σοβιετική Ένωση και την Ευρώπη, το ρεπορτάζ δίνει από την αρχή την αίσθηση τρόμου και αβεβαιότητας που επικρατούσε την εποχή εκείνη ανάμεσα στους πολίτες.

Πόσες χιλιάδες ή ακόμη εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου από τη ραδιενέργεια που διαπέρασε τον οργανισμό του, μετά την τρομακτική πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ; αναρωτιέται η δημοσιογραφική ομάδα, σημειώνοντας πως η Σοβιετική Ένωση αποφεύγει να δώσει απαντήσει γύρω από το μείζον αυτό ερώτημα, προσπαθώντας, μάλιστα, να καθησυχάσει του πολίτες της, αλλά και την κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας το μέγεθος της τραγωδίας.



Οι αριθμοί που δημοσιεύονταν τότε:

Δυτικογερμανοί επιστήμονες υποστήριζαν πως θα πεθάνουν από καρκίνο περίπου 30 χιλιάδες άτομα στη χώρα, εξ αιτίας της ραδιενέργειας.

Ενώ το Κίεβο των 2,5 εκατομμυρίων, το οποίο βρισκόταν μόλις 80 μίλια μακριά από την έκρηξη, φοβόταν για τεράστιο αριθμό θανάτων, ο οποίος θα ξεπερνούσε το εκατομμύριο.

Από καρκίνο κινδύνευαν και χώρες όπως η Φιλανδία, η Πολωνία, η Ολλανδία, αλλά και όλες οι ανατολικές χώρες που γειτνίαζαν με την περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν λάβει μέτρα προστασίας, με κύριο μέλημα τα αεροδρόμια στα οποία γινόταν έλεγχος των επιβατών με ειδικές συσκευές ανίχνευσης ραδιενέργειας. Στην Κύπρο, από την άλλη, δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Όπως και καμία διαμαρτυρία για τον πυρηνικό κίνδυνο, την ίδια ώρα που στην υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης οι πολίτες διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων.

shot.jpg

shot1.jpg


Οι επιπτώσεις

Συνεπεία της πυρηνικής έκρηξης, η ΕΟΚ είχε αποφασίσει να αναστείλει όλες τις εισαγωγές κρέατος από τις ανατολικές χώρες, ενώ τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία είχαν επίσης πληγεί ανεπανόρθωτα.

Κορυφαίος Σοβιετικός Επιστήμονας, ο Γεβγκένγκι Βελίχωφ, δήλωνε χαρακτηριστικά πως «Όλοι εργαζόμαστε όχι μόνο γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που ανεφλέγη, αλλά και κάτω από αυτόν, στο υπέδαφος», προσθέτοντας πως η πρωτόγνωρη φύση του ατυχήματος δημιούργησε με κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει.

tesrnompil1.jpg

tesrnompil2.jpg

IMG_4596.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ