Γνωρίζεις πώς δουλεύουν τα aggregators;

Πώς λειτουργούν, πόσο όγκο πληροφοριών λαμβάνουν καθημερινά, πώς γίνεται η αξιολόγηση των ειδήσεων και ποιο το όφελος των διαχειριστών.

Article featured image
Article featured image


Μια ελεύθερη μετάφραση της λέξης aggregator, αναφέρει πως είναι αυτός ή αυτό που μαζεύει, αθροίζει ή συγκεντρώνει κάτι. Και αν θέλουμε να περιγράψουμε χοντρικά αυτό που κάνει ένα aggregator, κάπως έτσι θα το περιγράφαμε, καθώς καθημερινά λαμβάνει έναν τεράστιο όγκο ειδήσεων, τις οποίες συγκεντρώνει, αξιολογεί και ακολούθως δημοσιεύει στη σελίδα του και στη συνέχεια στα κοινωνικά του δίκτυα.

Για να τα κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο, το μεγαλύτερο μέρος των ειδήσεων ενός aggregator προέρχεται από άλλα ενημερωτικά site μέσω του RSS (Rich Site Summary), από τα οποία παίρνει ένα μέρος της είδησης, το δημοσιεύει και ακολούθως οδηγεί τον χρήστη στην αρχική πηγή της είδησης. Και αν εύλογα αναρωτιέσαι γιατί αυτό δεν θεωρείται καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, η απάντηση είναι απλή. Επειδή γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών του περιεχομένου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιες οι ιστοσελίδες στέλνουν υλικό σε aggregator blogs, με σκοπό να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους, ενώ σε κάθε περίπτωση αναδημοσίευσης γίνεται αναφορά στην πηγή, αλλά και παραπομπή σε αυτήν.

Στην Κύπρο, ένα από τα πιο δημοφιλή aggregator -αν όχι το πιο δημοφιλές- είναι το CyprusNews.eu, του οποίου η σελίδα στο Facebook αριθμεί περισσότερα από 88 χιλιάδες like, ενώ η μηνιαία επισκεψιμότητα του ξεπερνά τις 1,5 εκατομμύρια προβολές σελίδων με πέραν των 230 χιλιάδων μοναδικών επισκεπτών.

Όπως θυμάται ο Δημήτρης Δημητρίου, ένας εκ των διαχειριστών και ιδιοκτητών του CyprusNews.eu, όταν ξεκινούσαν την 1η Απριλίου 2011, όλοι νόμιζαν ότι ήταν μία πλάκα, ένα αστείο ένεκα της ημέρας. «Η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως περίεργη η ημερομηνία που αποφασίσαμε να βγούμε, αλλά ήταν τυχαίο».

62390279_2364411133780821_1943400713493151744_n.jpg
Δημήτρης Δημητρίου


Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός aggregator ξεκίνησε, όπως θυμάται ο Δημήτρης, όταν ως φοιτητές στο εξωτερικό ήθελαν αυτός και ο νυν συνεργάτης του, να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, η οποία θα συνέλεγε ειδήσεις από διάφορες πηγές και θα τους παρείχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια συνολική και σφαιρική πληροφόρηση του τι συνέβαινε στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο προπομπός του CyprusNews.eu, ήταν το πειραματικό allcyprusnews.blogspot.com, το οποίο, όπως μας λέει ο Δημήτρης, είναι ακόμη ενεργό. Με τη βοήθεια του RSS, μάζευαν ειδήσεις από διάφορες ιστοσελίδες και είχαν συγκεντρωμένο μεγάλο όγκο ενημερωτικού υλικού, το οποίο φάνηκε να αρέσει στο κοινό, αφού σε αναλογία με το γενικότερο traffic της εποχής, το allcyprusnews πήγαινε πολύ καλά.

Στην πορεία, περίπου ένα χρόνο μετά, δημιούργησαν το CyprusNews.eu, αφού είχαν την ανάγκη να μετουσιώσουν όλο αυτό που είχαν δημιουργήσει σε κάτι πιο επίσημο, στο οποίο μάλιστα θα υπήρχε εκτός από ειδήσεις άλλων ιστοσελίδων και πρωτογενές υλικό δικό τους. «8 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε πως έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία εξαιρετική συνεργασία με σχεδόν όλες τις μεγάλες και όχι τόσο μεγάλες ιστοσελίδες της Κύπρου, διατηρούμε επαφές με ελληνικές και διεθνείς πηγές, ενώ έχουμε συνεργασία με πέραν των 200 αρθρογράφων που παράγουν πρωτογενές υλικό για τη σελίδα μας», αναφέρει ο Δημήτρης.


Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών

Το να λαμβάνεις ειδήσεις από όλες τις κυπριακές ιστοσελίδες, αλλά και από ελλαδικά και ξένα Μέσα, δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, τον οποίο πρέπει να διαχειριστείς, να φιλτράρεις και ακολούθως να δημοσιεύσεις. Οι πηγές του CyprusNews.eu το τροφοδοτούν καθημερινά με περίπου 6000 άρθρα, από διάφορες κατηγορίες ενδιαφέροντος, όπως κοινωνικά, πολιτική, αθλητικά, υγεία, ενημέρωση, Κυπριακό, gossip κ.ο.κ.

Ένας όγκος ο οποίος πρέπει να φιλτραριστεί, να ξεκαθαρίσει για να πάει στο τέλος στο κοινό, με τις ελάχιστες πιθανότητες λάθους. «Εργαζόμαστε πολύ με τη λογική ‘first in, first out’. Δηλαδή, αυτός που βγάζει πρώτος μια είδηση ανεβαίνει στο aggregator και γίνεται share στα social media. Βεβαίως, αυτό δεν είναι κανόνας αφού η ομάδα ελέγχει και αξιολογεί και αν διαπιστώσει πως μια είδηση είναι ελλιπής ή ημιτελής, δεν προωθείται», ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης.

Η άλλη καινοτομία που παρουσιάζει το CyprusNews.eu είναι η σφαιρική παρουσίαση των γεγονότων, αφού η ομάδα που διαχειρίζεται το υλικό, αξιολογεί τις ειδήσεις, κυρίως της επικαιρότητας, τα αστυνομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτικά και έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει μία είδηση από περισσότερες πηγές, οι οποίες δίνουν διαφορετικά το θέμα, ούτως ώστε ο αναγνώστης να έχει σφαιρική γνώση των γεγονότων.


manoli.jpg
Η αρχισυντάκτρια του CyprusNews, Χριστιάνα Μανώλη


Οι Δημήτρης Δημητρίου, Χριστιάνα Μανώλη και Άκης Σπάστρης, είναι οι τρείς βασικοί συνεργάτες που τρέχουν το CyprusNews.eu, ενώ υπάρχουν ακόμη 4 άτομα τα οποία είναι πίσω από τη σκηνή και όλοι εργάζονται από το χώρο του σπιτιού τους. «Για κάθε βάρδια, χρειάζονται 2 με 3 άτομα για να μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο πληροφοριών και να τον φιλτράρουν κατάλληλα, με την τεχνική υποστήριξη να είναι παρά τω πλευρό μας», σημειώνει ο Δημήτρης.

Βασικό τους μέλημα είναι τα social media, στα οποία δίνουν μεγάλη βαρύτητα αφού είναι και η βασική πηγή της επισκεψιμότητάς τους. «Προσπαθούμε να ακολουθούμε τις αλλαγές και να εξελισσόμαστε μαζί τους, για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά και να μην χάνουμε την επαφή μας με τους χρήστες», αναφέρει.

Οι πηγές των εσόδων

Στην αρχή υπήρξαν σκέψεις για να χρεώνουν τις πηγές ένα μικρό ποσό, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε για λόγους πρακτικούς και γιατί οι ίδιοι ήθελαν να έχουν την ελευθερία και την ευχέρεια να δημοσιεύουν υλικό, χωρίς να νιώθουν υποχρεωμένοι σε κάποιον επειδή τους δίνει χρήματα. Οπότε, χωρίς να διαφοροποιείται από το σύνηθες μοντέλο της digital media αγοράς, το CyprusNews.eu έχει έσοδα από τη διαφήμιση βάσει της επισκεψιμότητάς του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ