Μήπως ο (αυξημένος) αριθμός Ελληνοκυπρίων που περνούν τα οδοφράγματα πρέπει να μας πει κάτι;

Ή μήπως μας είπε...

Article featured image
Article featured image

Από τις αρχές του χρόνου έως τα τέλη Μαΐου, από τα οδοφράγματα πέρασαν συνολικά 800.608 Ε/Κ έναντι 514.654 Τ/Κ, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα διασχίσει τα οδοφράγματα, θα αγγίξει τα 1,9 εκατομμύρια άτομα. Μάλιστα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Πολίτη, η αύξηση στις διακινήσεις Ε/Κ στην άλλη πλευρά που καταγράφηκε κατά το 2018, έναντι του 2017, ήταν 52%.

Η πρώτη σκέψη που πιθανόν να κάνει κάποιος διαβάζοντας τα πιο πάνω νούμερα, και δεδομένης της περιρρέουσας κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι μάλλον αρνητική και πικρή.

Αν το καλοσκεφτείς, ωστόσο, με λίγο πιο καθαρό μυαλό θα διαπιστώσεις πως η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ιδέα μιας λύσης και μιας επανένωσης του νησιού. Ίσως πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Και αυτή είναι μία εικόνα η οποία δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να παραποιηθεί. Μιλάνε οι αριθμοί και τα δεδομένα.

Τι νιώθω; Πως ο φόβος για τους άλλους, τους απέναντι, έχει μειωθεί –όχι- δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει μειωθεί και πλέον νιώθουμε πιο άνετα οι δύο κοινότητες να πηγαινοερχόμαστε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Να συνδιαλεγόμαστε, να ανταλλάζουμε απόψεις, να συναναστρεφόμαστε.

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι αυξημένες ροές Ε/Κ στα κατεχόμενα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2018, κάτι που υπονοεί πως οι χιλιάδες των Ε/κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, το πράττουν με σκοπό να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες φθηνότερα. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό, σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό.

Τι νιώθω; Πως πρέπει επιτέλους να δοκιμάσουμε για αλλαγή, να δούμε το κυπριακό σοβαρά και να φέρουμε την Τουρκία (ξανά) στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική θέληση για λύση αυτή τη φορά, διαφορετικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επεκταθεί και θα γίνει μόνιμη κατάσταση.

Σε άλλους αριθμούς, οι διελεύσεις Ε/Κ από 55 χιλιάδες τον Μάρτιο, υπερδιπλασιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 σε 127 χιλιάδες και τον Φεβρουάριο του 2019 έφθασαν τις 135 χιλ.(δηλαδή 4.800 ημερησίως).

Οι διελεύσεις των Τ/Κ παρουσιάζονται επίσης αυξημένες το 2019 κατά το πρώτο πεντάμηνο, ξεπερνώντας τις 514 χιλιάδες και με βάση τις προβλέψεις θα ξεπεράσουν ελαφρώς και αυτές του 2018. Τον Μάιο πέρασαν 103.500 Τ Κ (3.300 περίπου ημερησίως) ενώ τον Μάιο του 2017 87.648 (2.800 ημερησίως).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ