Η Μαρίνα Κυριάκου μάς συστήνεται ως η Δήμαρχος Ποδηλάτου της Λευκωσίας

Η Λευκωσία έχει πλέον Δήμαρχο Ποδηλάτου, αφού η Μαρίνα Κυριάκου έγινε μέλος ενός διεθνούς δικτύου προώθησης του ποδηλάτου ως μεταφορικό μέσο.

Article featured image
Article featured image

Η Μαρίνα είναι μια ανεξάρτητη πολίτης που αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο μέσα από αυτό το δίκτυο που δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους για να φτιάξει πόλεις που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και που αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η Μαρίνας, ως Δήμαρχος Ποδηλάτου, θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα πιο άμεσα θέματα που σχετίζονται με την χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους της πρωτεύουσας και να συνεργαστεί με τους σχετικούς παράγοντες για την επίλυση τους. Το πάθος της για το ποδήλατο και η πεποίθηση της ότι είναι το μέσο για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πόλη την οδήγησαν να αναλάβει αυτό τον εθελοντικό ρόλο παράλληλα με τη δουλειά της ως αρχιτέκτονας.

Το δίκτυο Δημάρχων ποδηλάτου οργανώνεται από την Ολλανδική κοινωνική επιχείρηση BYCS, η οποία εργάζεται με καινοτόμους τρόπους για την επίλυση αστικών προβλημάτων με εργαλείο το ποδήλατο. Η αποστολή της BYCS είναι να γίνεται το 50% όλων των αστικών μετακινήσεων με ποδήλατο μέχρι το 2030. Αυτή η αποστολή βασίζεται στο ότι το ποδήλατο δεν προσφέρει μόνο ενεργή και καθαρή μετακίνηση χωρίς ρύπους αλλά βελτιώνει και τη δημόσια ψυχική και σωματική υγεία, συμβάλλει στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών, ενδυναμώνει τις σχέσεις την τοπικής κοινότητας και δημιουργεί βιώσιμες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.


Make our cities #FitForChildren!!! 🚴‍♂️🚴‍♀️ This is a short video from the bike ride in Dali last week during the local Bicycle Festival! Today is #WorldBicycleDay! Let's ride our bikes for a sustainable and healthy Cypriot capital with safe infrastructure for all street users! Check more info about the Bicycle Mayor's programme @BYCS!!!

Posted by Bicycle Mayor of Nicosia on Monday, 3 June 2019


Ο κάθε Δήμαρχος Ποδηλάτου στο δίκτυο προσπαθεί να εκτελέσει την αποστολή του με βάση τις τοπικές ανάγκες αλλά μαθαίνοντας και από την εμπειρία των άλλων Δημάρχων του δικτύου, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα. Ο κάθε Δήμαρχος συγκεντρώνεται σε διαφορετικούς στόχους. Για παράδειγμα, στο Cape Town ο Δήμαρχος Ποδηλάτου συμβάλλει στην εκμάθηση ποδηλάτου για νεαρά κορίτσια προσφέροντας τους έτσι πρόσβαση στην εκπαίδευση και εργασία. Στην Ινδία όλοι οι Δήμαρχοι ποδηλάτου είναι ενεργοί για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις τους, καθώς στο Άμστερνταμ ο Δήμαρχος εκεί σκοπεύει να βελτιώσει την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων για να είναι κατάλληλοι για παιδιά.

Η Μαρίνα δηλώνει πως ο αρχικός της στόχος στη Λευκωσία είναι να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στοχευμένων ομάδων για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Επίσης σταδιακά αποσκοπεί στην χρήση τεχνικών tactical urbanism και να γίνει μεσάζουσα μεταξύ παραγόντων και φορέων. Όπως είπε: «Είμαι ευγνώμων που έχω τον τίτλο του Δημάρχου Ποδηλάτου της Λευκωσίας. Εδώ και κάποια χρόνια μετακινούμαι με το ποδήλατο μου στους δρόμους της Λευκωσίας και τώρα έχω την ευκαιρία να επηρεάσω και άλλους πολίτες για να συμβάλλουν στο να γίνει η πόλη μας πιο φιλική προς τους ποδηλάτες αλλά και τους πεζούς. Η Λευκωσία είναι σχετικά μικρή πόλη αλλά πνίγεται καθημερινά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ρύπανση. Η αύξηση των ποδηλατών στο αστικό κέντρο μπορεί να μεταμορφώσει την Λευκωσία σε μια ανθρωποκεντρική πόλη φιλική προς τον πεζό και τον ποδηλάτη, κάτι που θα ταίριαζε περισσότερο με την ανθρώπινη κλίμακα και την τοπική κουλτούρα της μεσογειακής πρωτεύουσας».

Η Maud de Vries, συνιδρύτρια του BYCS, δηλώνει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι πόλεις μας είναι βιώσιμες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όμως οι απαραίτητες αλλαγές δεν γίνονται αρκετά γρήγορα. Πιστεύουμε πως το ποδήλατο είναι κλειδί για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων και κάθε πόλη θα επωφεληθεί από τις δράσεις του Δήμαρχου Ποδηλάτου. Είμαστε χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τη Μαρίνα στο διεθνές δίκτυο Δημάρχων Ποδηλάτου και ανυπομονούμε να δούμε τις αλλαγές θα φέρει στη Λευκωσία».

Όλοι οι συμπολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Μαρίνας είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο όπως το να στηρίξουν την οργάνωση εκδηλώσεων και να μοιραστούν τις ιδέες και εμπειρίες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τη σελίδα Bicycle Mayor of Nicosia στο Facebook και bm_nicosia στο Instagram και Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ