Δημόσια αργία η Τρίτη αποφάσισε το Υπουργικό, λόγω της κηδείας

Κλειστά τα δημόσια εκπαιδευτήρια.

Article featured image
Article featured image

Δημόσιο πένθος κήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που θα τελεστεί η κηδεία του αποβιώσαντα τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Προέδρου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του έκτακτη Συνεδρία αποφάσισε:

α) Όπως η κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

β) Να κηρύξει δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας. Κατά τη διάρκεια του πένθους, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες.

γ) Όπως η ημέρα της κηδείας, Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, κηρυχθεί ως δημόσια αργία (ως εκ τούτου, όλα τα δημσοια εκπαιδερυτηρτια θα παραμείνουν κλειστά).

δ) Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι.

ε) Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υφυπουργοί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

στ) Να ανοιχθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας.

ζ) Να εγκρίνει το ακόλουθο κείμενο, που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή για τον αποθανόντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

η) Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 στις 5 μ.μ..

θ) Όπως κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις του Κράτους αναβληθούν.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ