Η Μαρίκα είναι το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη του Chernobyl

Η μητέρα της, τότε, αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας που έφερε στον κόσμο ένα τέτοιο παιδί.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την τεράστια επιτυχία της σειράς Chernobyl, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες πραγματικές ιστορίες από εκείνη την εποχή επανέρχονται στο προσκήνιο, οι οποίες προκαλούν δέος.

Μια τέτοια ιστορία, αυτή της Μαρίκα Σοβένκο -του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Chernobyl- του οποίου οι γονείς αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν την περιοχή όταν έγινε το ατύχημα.

0_PAY-Mariyka-7-east2west-news.jpg

Οι γονείς της, Λίντια και Μικχαίλ Σοβένκο, ζούσαν στην περιοχή όταν έγινε το ατύχημα, με τον πατέρα της μάλιστα να είναι μεταξύ των ανδρών της πυροσβεστικής που κλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσουν την φωτιά.

Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, αποφάσισαν να μείνουν εκεί, καθώς η τότε Σοβιετική Ένωση δεν τους παρείχε άλλο σπίτι.

Η Λιντία, 13 χρόνια μετά το ατύχημα, δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος και ουσιαστικά γέννησε με μοναδική βοήθεια τον άνδρα της. Μάλιστα, όταν η είδηση για την ύπαρξη ενός μωρού στην συγκεκριμένη περιοχή έγινε γνωστή, η μητέρα της Μαρίκα άρχισε να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας που έφερε ένα μωρό στην ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή.

0_PAY-Mariyka-13-east2west-news.jpg


Παρά τις πιέσεις, τις κυβερνητικές οδηγίες και τους κινδύνους που υπήρχαν, αυτοί παρέμειναν εκεί με την Μαρίκα να μεγαλώνει πίνοντας γάλα από τις αγελάδες που υπήρχαν στην περιοχή και τρώγοντας ψάρια από τα ποτάμια.

Μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει και διάφοροι μύθοι για το μικρό κορίτσι, όπως ότι είχε δύο κεφάλια, ότι ήταν μεταλλαγμένο και γενικώς ήταν μία τερατογέννεση με την μητέρα της να διαψεύδει λέγοντας πως «Είναι ένα αξιαγάπητο παιδί, και απολύτως υγιές».

0_PAY-Mariyka-10-east2west-news.jpg

Πίσω στο 2006, η Μαρίκα είχε δώσει μία συνέντευξη όπου είχε εκφράσει το παράπονό της για το γεγονός ότι μεγάλωσε χωρίς να παίζει με άλλα παιδιά. «Και τι δεν θα έδινα να είχα άλλο ένα παιδί εδώ και να παίζαμε. Να του έδειχνα την περιοχή και να κάναμε παρέα», είχε πει χαρακτηριστικά.

0_PAY-Mariyka-1-east2west-news.jpg

Ευτυχώς, σε ηλικία 7 ετών άρχισε να βγαίνει εκτός της περιοχής, καθώς έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο και άρχισε να κοινωνικοποιείται. Πλέον σε ηλικία 20 ετών, σπουδάζει μακριά από την περιοχή, αλλά αρκετά συχνά παίρνει την ειδική άδεια που χρειάζεται για να επισκεφτεί την 66χρονη μητέρα της που ζει ακόμα εκεί.

Πληροφορίες/Φωτογραφίες: East2west/gazzetta.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ