Αν θες να μάθεις πώς αφαιρούνται τα Λεοντόψαρα, αυτό σε ενδιαφέρει

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας και στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», θα διεξαχθεί ενημερωτικό σεμινάριο για την ασφαλή αφαίρεση Λεοντόψαρων.

Αν θες να μάθεις πώς αφαιρούνται τα Λεοντόψαρα, αυτό σε ενδιαφέρει

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας και στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», θα διεξαχθεί ενημερωτικό σεμινάριο για την ασφαλή αφαίρεση Λεοντόψαρων.

Article featured image
Article featured image

Το σεμινάριο απευθύνεται προς όλους τους ενδιαφερομένους και η παρακολούθηση του αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στις ομάδες αφαίρεσης Λεοντόψαρων (RAT's).

Η εκπαίδευση στην αφαίρεση Λεοντόψαρων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος RELIONMED, και θα έχει διάρκεια 1.5 ώρες, από τις 19:30 μέχρι τις 21:00.

Αρχικά, θα γίνει μια γενική ενημερώσει για την εξάπλωση του Λεοντόψαρου στην Κύπρο και την απειλή που ελλοχεύει στο Μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του ειδικού εξοπλισμού και εκπαίδευση στην χρήση του. Τέλος η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί με την ενημέρωση για τους πιθανούς κίνδυνους και τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για την αποφυγή ατυχημάτων.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα γίνει μαζική αφαίρεση Λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία. Η αναχώρηση θα γίνει από την αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας στις 9:00 π.μ. με το σκάφος “Queen Zenobia”. Οι δύτες που είναι ενταγμένοι στις ομάδες αφαίρεσης Λεοντόψαρων (RAT's) θα έχουν την ευκαιρία για δυο καταδύσεις, σε προγραμματισμένες θέσεις στο ναυάγιο. Η αφαίρεση Λεοντόψαρων που θα περιοριστεί στους ανοικτούς χώρους του ναυαγίου, θα γίνει σε συλλογικό πνεύμα και δεν θα έχει ανταγωνιστικό ή διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η ασφαλής ναυάγιο-κατάδυση αποτελεί προτεραιότητα της διοργανώσεις και επί της ευκαιρίας, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν και θα εφαρμόσουν στην πράξη τις «ορθές πρακτικές αποφυγής / αντιμετώπισης ατυχήματος από τσίμπημα Λεοντόψαρου».

Τα Λεοντόψαρα που θα αφαιρεθούν από το ναυάγιο, θα προετοιμαστούν για το γεύμα, που θα ακολουθήσει στο τέλος της εκδηλώσεις. Ο μάγειρας του σκάφους, μαζί με γνωστό σεφ της Λάρνακας, θα ετοιμάσουν διάφορες συνταγές με πρώτη ύλη το νοστιμότατο Λεοντόψαρο. Θα προηγηθεί επίδειξη στους παρευρισκόμενους, όπως και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τον ασφαλή καθαρισμό και προετοιμασία του Λεοντόψαρου για μαγείρεμα.

Εκτός του Λεοντόψαρου, στο γεύμα θα περιλαμβάνονται διάφορα συνοδευτικά και σαλάτες και η περίφημη "Σούβλα εν πλω". Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει Open Bar με δωρεάν καφέδες και χυμούς, εποχιακά φρούτα και αναψυκτικά, ενώ κατά το γεύμα θα υπάρχουν διαθέσιμα κυπριακά ποτά όπως ζιβανία, λευκό και κόκκινο κρασί.

Το πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Relionmed-Life (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal) υλοποιείται από το «Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Κυπριακή επιστημονική εταιρεία Marine and Environmental Research - MER Lab , το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Enalia Physis Environmental Research Center, το «Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών» - Cyprus DFMR και το «Marine Biology and Ecology Research Centre του University of Plymouth (UK)».

H A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία, είναι χορηγός της εκδήλωσης και υποστηρίζει ενεργά την όλη προσπάθεια. Οργάνωσε το «εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης του λεοντόψαρου» στο Ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο είναι υπό εξέλιξη από τον φετινό Απρίλιο. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της παρακολούθησης είναι ανησυχητικά όσον αφορά τους πληθυσμούς Λεοντόψαρου.

Το ναυάγιο του Ζηνοβία, αποτελεί ένα από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, τον οποίον επισκέπτονται πέραν των 60 χιλιάδων δυτών ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία της Λάρνακας. Προτεραιότητα της ιδιοκτησίας του ναυαγίου είναι η ασφάλεια των δυτών και η προστασία της βιοποικιλότητας στο Ζηνοβία. Τέλος, εξίσου σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δυτών και η καλλιέργεια εθελοντικού πνεύματος, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προστασία του ναυαγίου Ζηνοβία σαν τεχνητός ύφαλος.

Οι σχετικές δράσεις που προηγήθηκαν, έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας από τον τοπικό, τον Ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο. Αναγνωρίζεται η συλλογική προσπάθεια μας και η Κύπρος αναδεικνύεται η πρώτη γραμμή, στη μάχη της αντιμετώπισης του επεκτατικού Λεοντόψαρου στη Μεσόγειο.

Καλούμε όλους του δύτες να συμμετέχουν μαζικά στις δυο αυτές εκδηλώσεις. Το κόστος της συμμέτοχης είναι καλυμμένο και η μονή επιβάρυνση είναι 5 ευρώ για κάθε δύτη και 2 ευρώ για τους επισκέπτες / παρατηρητές και αφορά το τέλος εισόδου στο ναυάγιο.


Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος :


Σεμινάριο για την αφαίρεση Λεοντόψαρων

Περικλής Κλείτου

Email: pkleitou@merresearch.com

Mobile: 96 598310


Aφαίρεση Λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία

Ανδρέας Παναγιώτου

Email: info@larnacanapacruises.com

Mobile: 99 648476

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ