Ένα κυπριακό φεστιβάλ που βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της World Music

Αν αναρωτιέσαι ακόμα κατά πόσο μπορείς να ταξιδέψεις ανά τον κόσμο, σε μέρη μακρινά και να αφεθείς σε εξωτικές γεύσεις και εικόνες, χωρίς καν να σηκώσεις το πόδι σου από το νησί, τότε μάλλον θα πρέπει να συνεχίσεις την ανάγνωση του εν λόγω άρθρου.

Article featured image
Article featured image

Θα πρέπει μάλλον να θυμηθούμε μαζί τι έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια στο AfroBanana Festival, να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας σε σχέση με το ποιοι έχουν φιλοξενηθεί στη σκηνή του φεστιβάλ, όπως επίσης να αναδείξουμε το γεγονός ότι το Havana Club, που φέτος μπαίνει δυναμικά στην εξίσωση της διοργάνωσης, έχει συνδέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όνομά του με την Παγκόσμια World Music Σκηνή αλλά και με τα πιο εμπνευσμένα μουσικά ταξίδια!

Θα σταθούμε αρχικά σε αυτό που κάνουν τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση του AfroBanana. Ή καλύτερα, σε αυτό που έχουν πετύχει. Σε μια (πολιτιστική) αγορά όχι και τόσο μεγάλη, όπως είναι αυτή της Κύπρου, προτείνουν εδώ και 9 χρόνια ένα φεστιβάλ world music, με headliners τους οποίους είναι απορίας άξιο αν τους γνωρίζει το 1% του πληθυσμού, πλην όμως αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς παίκτες της παγκόσμιας world music σκηνής, έχοντας στο παλμαρέ τους βραβεία, διακρίσεις, συνεργασίες με ονόματα-θρύλους και φυσικά, συμμετοχές στα πιο σημαντικά φεστιβάλ -από Womad μέχρι Glastonbury και Roskilde. Οπότε, 9 χρόνια μετά, θα πρέπει να πιστώσουμε στο AfroBanana την προσπάθεια για δημιουργία πολιτιστικής κουλτούρας σε ένα κοινό που έστω κι αν δεν γνωρίζει πολλά από τα ονόματα που έρχονται στο νησί εντούτοις ακολουθεί πιστά το φεστιβάλ, αφού μπορεί να διακρίνει το ποιοτικό κριτήριο των διοργανωτών, τα ρίσκα που πάντα παίρνουν σε σχέση με το κόστος για το line-up, αλλά και την αναγνώριση που έρχεται από το εξωτερικό. Έξω, είναι αρκετοί αυτοί που γνωρίζουν πως στην Κύπρο υπάρχει ένα φεστιβάλ που έχει καταφέρει να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της World Music!


Σε σχέση με το Havana Club, τώρα, είναι γνωστό πως ανέκαθεν υποστήριζε και συνεργαζόταν στενά με τους διοργανωτές αλλά και τους βασικούς παίκτες της World Music Κοινότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία τον δεσμό του με την Contemporary World Music Σκηνή.


havana journey-01.jpg


Επιπλέον, είναι γνωστή η συνεργασία του Havana Club με σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο παραγωγός Gilles Peterson, ευρέως γνωστός για τη διάσημη κυριακάτικη εκπομπή 6Music του BBC, ο οποίος παράλληλα συμμετέχει σε ραδιοφωνικά προγράμματα που εκπέμπουν από το Παρίσι ως το Σίδνεϋ και από το Βερολίνο ως τη Σαγκάη. Πρόσφατα, μάλιστα, ίδρυσε το δικό του ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό, τον Worldwide FM, με έδρα το Λονδίνο. Ο Gilles από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, έχει διαγράψει μια δυνατή πορεία ως διευθυντής δισκογραφικών εταιρειών, όπου είχε την ευθύνη για την επιμέλεια περισσότερων από 100 δισκογραφικών συλλογών, ενώ παράλληλα, πήρε μέρος και σε διάφορα διεθνή μουσικά project, με τη δισκογραφική σειρά «Havana Cultura» να αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά εξ αυτών.


Πάρε μια γεύση από AfroBanana Festival, με τα highlights του 2017

The AfroBanana Republic Festival 2017

The AfroBanana Republic Festival 2018 20-21-22 JULY INFO / TICKETS: www.afrobanana.com Don’t you just love starting the day with the tingly sensation of festival vibes?! Watch this space as we’ll be back with an exciting announcement! 🌊 *Remember to set HD mode ON at the bottom of this clip. #afrobanana #SaveTheDate #partnerininnovation

Posted by The Afro Banana Republic on Monday, 5 February 2018



Τα σπουδαιότερα World Music Acts που παρουσίασε το AfroBanana Festival τα προηγούμενα χρόνια

Από το 2012 μέχρι και φέτος, στο line up του φεστιβάλ έχουν εμφανιστεί μερικοί από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» της world music σκηνής, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ας θυμηθούμε τα πιο ηχηρά ονόματα.

  • Πρώτοι ever στη σκηνή του φεστιβάλ εμφανίστηκαν το 2012 οι Swing Shoes από Ελλάδα, παρουσιάζοντας παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, όπως η «Καραγκούνα», με μια πιο gypsy jazz προσέγγιση!

  • Για τους Family Atlantica που έπαιξαν το 2014 τι να πούμε; Αρκεί να αναφερθεί πως μέχρι και ο Manu Chao έχει αναγνωρίσει το ταλέντο της Βενεζουελανής τραγουδίστριάς τους, Luzmira Zerpa, η οποία είναι επίσης σπουδαία μουσικός και ποιήτρια.


Luzmira family atlantica.jpg
Luzmira Zerpa


  • Ένα χρόνο μετά, το 2015, στην Κύπρο ήρθαν οι The Apples, μια μπάντα που έγινε διάσημη χάρη στη διασκευή που έκανε στο «Killing in the name of» των Rage Against The Machine. Ένα τραγούδι με χιλιάδες πωλήσεις και εκατομμύρια ακροάσεις.

  • Το 2016 έφτασαν στο νησί οι θρυλικοί The Heliocentrics, ο δημιουργός των οποίων, Malcolm Catto, έχει να περηφανεύεται για μια επική συνεργασία με τον DJ Shadow, αλλά και για έναν γάμο… α λα κυπριακά, αφού αμέσως μετά το φεστιβάλ στην Κύπρο… παντρεύτηκε εδώ. Επιπλέον, σημαντικός σταθμός στην καριέρα του είναι το άλμπουμ του με τον Mulatu Astatke, πατέρα της αιθιοπιανής jazz, το οποίο τιμήθηκε με το «Gilles Peterson Worldwide Winner Album of the Year».


Malcom.jpg
Malcolm Catto

  • Στο ίδιο φεστιβάλ εμφανίστηκε επίσης ο Νιγηριανός θρύλος Orlando Julius, ο οποίος έχει παίξει από το 60 μέχρι σήμερα μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Νοτιοαφρικάνος τζαζ τρομπετίστας Hugh Masekela. Λίγοι καλλιτέχνες έχουν καθορίσει το είδος που ονομάζεται Afro-Pop, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας και ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο διάδοσής του και σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο Orlando Julius.


Orlando Julius.jpg
Orlando Julius


  • Σημαντικότατη είναι σαφώς και η παρουσία του Πορτογαλο-Αγκολέζου ατκτιβιστή και καλλιτέχνη Batida σε εκείνη τη διοργάνωση. Αρκεί και μόνο να πούμε ότι έπαιξε δυο φορές στο Glastonbury, στο Roskilde και πολλά άλλα σημαντικά -διεθνούς εμβέλειας- φεστιβάλ.


Batida.jpg
Batida


  • Το 2017 έφτασαν στο νησί, από τις ακτές της Κολομβίας, οι Canalon De Timbiqui, οι οποίοι εκτός από το AfroBanana έχουν εμφανιστεί και στο Womad. Ναι, έπαιξαν στο πιο σημαντικό world music φεστιβάλ στον κόσμο!


Canalon de timbiqui.jpg
Canalon De Timbiqui


  • Εκείνη τη χρονιά έπαιξαν επίσης στην Κύπρο οι Bagunco από τη Βραζιλία, πραγματοποιώντας ουσιαστικά την πρώτη τους εμφάνιση στην Μεσόγειο.


BAGUNCO.jpg
Bagunco


  • Οι Jungle by Night, με βάση το Άμστερνταμ, έχοντας ταξιδέψει και παίξει παντού, από το Glastonbury ως το Womad και το Womex, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως ένα από τα πιο εκρηκτικά world music σχήμα στον κόσμο, έφτασαν αισίως και στον Κόρνο.


Jungle By night.jpg
Jungle by Night


  • «Παρών» τότε ήταν φυσικά και ο πολυβραβευμένος Βρετανός σαξοφωνίστας και MC Soweto Kinch. Ένας ενθουσιώδης και πολυτάλαντος μουσικός που καταπιάνεται τόσο με τη jazz όσο και με το hip hop, το ίδιο εξαιρετικά, ενώ έχει να επιδείξει μια εξαιρετική λίστα με διακρίσεις και βραβεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Soweto Kinch.jpg
Sweto Kinch


  • Το 2018 το Afrobanana είχε φτάσει κοντά στο όνειρο, κλείνοντας τον σπουδαίο Γκανέζο Ebo Taylor, πατέρα του είδους που ονομάζουμε «Highlife», ο οποίος όμως ποτέ δεν έφτασε στο νησί αφού μόλις δυο βδομάδες πριν το φεστιβάλ έπαθε εγκεφαλικό.


  • Παρόντες, όμως, τότε ήταν και οι Mauskovic Dance Band, Minyanta, Penya, αλλά και η ελληνική μπάντα Afrodyssey Orchestra, αποζημιώνοντας όλους τους παρευρισκόμενους με την ενέργειά τους.


Mauskovic Dance Band.jpg
Mauskovic Dance Band

Minyanta.jpg
Minyanta

Penya.jpg
Penya

Afrodyssey.jpg
Afrodyssey



Και φτάνουμε αισίως στο 2019

Σε απόλυτη Afrobanana διάθεση, το φετινό πρόγραμμα στο Val’s Place, στη Γιαλιά, αποτελείται από ένα πολυσυλλεκτικό μείγμα από μπάντες, DJs και performers, από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, που θα πλαισιωθούν από τους σπουδαιότερους μουσικούς του νησιού.

  • Από τα πιο δυνατά ονόματα είναι σαφέστατα οι Kutiman, αρχιτέκτονες της psychedelic space funk μουσικής, από το Τελ Αβίβ, οι δημιουργίες των οποίων αλλά και τα οράματα κορυφώνονται ζωντανά στη σκηνή χάρη στην εξαιρετική The Kutiman Orchestra.


LINE-UP TEMPLATE - Copy - new-17.jpg


  • Σημαντικότατος είναι και ο Iάπωνας καλλιτέχνης Anchorsong, ο οποίος έχοντας ως βάση του το Λονδίνο κατάφερε να αναγνωριστεί διεθνώς, δημιουργώντας αποκλειστικά live ηλεκτρονική μουσική, χρησιμοποιώντας μονάχα ένα σάμπλερ κι ένα συνθεσάιζερ.


LINE-UP TEMPLATE - Copy - new-19.jpg


  • Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σαφώς και στους Ghetto Kumbe, οι οποίοι προσγειώνονται στο νησί απευθείας από το Glastonbury Festival και το Roskilde Festival. Ένα εκρηκτικό τρίο, τα μέλη του οποίου αναμειγνύουν τις Αφρό-Καραϊβικές ρίζες τους με φουτουριστικά house beats.


LINE-UP_TEMPLATE_-_Copy_-_new-18.width-1024.jpg



Εν κατακλείδι…

Ειδικά για φέτος, λοιπόν, που το AfroBanana ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την ενεργό συμμετοχή του Havana Club, το οποίο εδώ και χρόνια αγκαλιάζει και υποστηρίζει την κουλτούρα και τη δημιουργικότητα της world music παγκοσμίως, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια μοναδική φεστιβαλική εμπειρία στην πανέμορφη Γιαλιά.


LINE-UP PER DAY-10.jpg
Το full πρόγραμμα για το πενθήμερο



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το φετινό AfroBanana Festival

Ημερομηνίες: Τετάρτη - Κυριακή, 17-21 Ιουλίου 2019

Val’s Place, Γιαλιά, Επαρχία Πάφου

Οι πύλες του φεστιβάλ ανοίγουν στις 3 μμ, στις 17 Ιουλίου και κλείνουν στις 5μμ, στις 21 Ιουλίου.

Εισιτήρια:

5ήμερο - €35

1ήμερο Τετάρτη 17/7, Πέμπτη 18/7 ή Παρασκευή 19/7 - €10

1ήμερο Σάββατο 20/7 - €20

Κατασκηνωτικός χώρος - Ανά τέντα - €12 (ισχύει από ένα μέχρι τέσσερα βράδια)

Κυριακή 21/7 - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Περιορισμένη Χωρητικότητα - Προτεραιότητα στους κατόχους εισιτηρίων.

Ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σημεία προπώλησης:

www.afrobanana.com

New Division Pub, Λευκωσία

Sousami Bar, Λεμεσός

Vin Café, Λάρνακα

Val’s Place, Γιαλιά, Πάφος

Alsos Café Bar, Πάφος

Παραμύθι Restaurant Bar, Πάφος

Σημαντικά περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων διατίθενται σε online προπώληση στο www.afrobanana.com μέχρι και σε επιλεγμένα σημεία μέχρι εξαντλήσεως ή μέχρι τη λήξη της περιόδου της προπώλησης. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια μετά το τέλος της προπώλησης, τότε θα είστε σε θέση να τα αγοράσετε στην είσοδο του Φεστιβάλ.

Για περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες για το φεστιβάλ, το πλήρες πρόγραμμα, καθώς και για τα πρακτικά ζητήματα, επισκεφτείτε την σελίδα www.afrobanana.com.

Στο TheAfroBananaRepublic στο facebook, και στο afrobananarpb στο instagram μπορείτε να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις και τα νέα για το Φεστιβάλ.

POWERING CULTURE:
BANK OF CYPRUS

MAIN SPONSOR:
HAVANA CLUB


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ