Κυκλοφορεί βίντεο με οδηγό που δέρνει το γαϊδούρι του στη Σαντορίνη για να προχωρήσει

Το εξοργιστικό βίντεο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αποκαλύπτει πόσο φρικτά περνάνε τα γαϊδούρια, στο κατά τα άλλα νησί του έρωτα και του ηλιοβασιλέματος.

Article featured image
Article featured image

Είτε έχεις ταξιδέψει στη Σαντορίνη είτε έχει δει μόνο εικόνες και βίντεο, πολύ πιθανόν θα γνωρίζεις την κατάσταση που επικρατεί στο νησί κατά την τουριστική περίοδο. Ένας χαμός που αποφέρει προβολή και χρήματα στους ντόπιους, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι γίνονται έρμαια του γρήγορου αυτού κέρδους, όπως τα γαϊδούρια. Για να ικανοποιηθούν οι τουρίστες και άλλες ανάγκες, τα τετράποδα τρώνε άπειρο ξύλο, φορτώνονται ασήκωτο βάρος μέσα στον ήλιο χωρίς νερό, ενώ κάνουν και τους μεταφορείς-ταξί για όσους βαριούνται να πληρώσουν.

Για το τελευταίο, τουλάχιστον, ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να σταματήσει και ήδη έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο τα υπόλοιπα πώς τα τερματίζεις;

Πριν μερικές ημέρες βίντεο που ανέβηκε στα social media από έναν τουρίστα, φαίνεται ένας οδηγός να χτυπάει το γαϊδούρι με δύναμη στο κεφάλι με ένα ξύλο για να το αναγκάσει να προχωρήσει. Στο βίντεο, μάλιστα, ακούγεται ο συγκλονισμός του τουρίστα που παρακολουθεί το θέαμα.


Όπως αναφέρει η φιλοζωική οργάνωση Καταφύγιο Γαϊδουριών (Κύπρου) για το θέμα, το οποίο εργάζεται και στη Σαντορίνη, το βαρύ φορτίο είναι ένα μόνο από τα προβλήματα των γάιδαρων, καθώς δέχονται συνεχώς καταγγελίες για:

Έλλειψη σκίασης για τα γαϊδούρια και μουλάρια από την έκθεση τους στον ήλιο

Καμία πρόσβαση τους σε νερό

Μεταφορά επιβατών πέραν του αποδεκτού όριου βάρους

Πληγές προκαλούμενες από κακής ποιότητας εξοπλισμό

Nα σημειωθεί εδώ ότι τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη, εκτός από τουρίστες κουβαλάνε και σκουπίδια, καθώς ο Δήμος έχει κάνει με συμφωνία με εταιρεία που τα χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό, με την αιτία να είναι ότι τα γαϊδούρια μπορούν να πάνε σε μέρη που δεν φτάνουν τα οχήματα. Πολλοί, όπως και ο Δήμαρχος του νησιού, σχολιάζουν ότι οι εικόνες μπορεί να σοκάρουν τους πρωτευουσιάνους και τους φιλόζωους, όμως τα γαϊδούρια είναι ζώα δουλειάς και έτσι αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους.

Ο αντίλογος από τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι ότι για να καλυφθεί η ζήτηση τα ζώα εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, ενώ και όταν δεν εργάζονται, παρατιούνται δεμένα στον ήλιο και χωρίς νερό.


Με πληροφορίες από Luben

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ