Η εξτραβαγκάντ «μεταμόρφωση» της ΙΚΕΑ

Με τη βοήθεια της Zandra Rhodes.

Article featured image
Article featured image

Τα μοτίβα και τα χρώματα αποτελούν ισχυρή έκφραση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μιας κουλτούρας. Αποτελούν επίσης έναν εύκολο τρόπο, να αλλάξουμε το σπίτι και τη διάθεσή μας, σε χρόνο μηδέν.

Η ΙΚΕΑ σε συνεργασία με την Βρετανίδα σχεδιάστρια Zandra Rhodes, μελετά διαφορετικούς πολιτισμούς απ’ όλο τον κόσμο και πώς μπορεί να εντάξει τα στοιχεία της κουλτούρας τους στο κάθε σπίτι, ανάλογα με την εποχή.


Zandra Rhodes Current Photo by Sarah Mireya 1.jpg


Η ΙΚΕΑ δεν πιστεύει σε τέλεια σπίτια. Πιστεύει στα σπίτια τα οποία είναι η τέλεια αντανάκλαση των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά. Και γνωρίζει ότι τα μοτίβα και τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της αντανάκλασης. Τα μοτίβα και τα χρώματα, μπορούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα ενός χώρου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οπτικά μπορεί να αλλάξουν το μέγεθος ενός δωματίου, να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα ή να παίξουν με το φως.

«Στην ΙΚΕΑ είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι κάνει ένα σπίτι… σπιτικό. Γνωρίζουμε ότι τα μοτίβα και τα χρώματα προσδίδουν ατμόσφαιρα και προσωπικότητα σε ένα χώρο. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να διερευνήσουμε πώς να αποτυπώσουμε τα μοτίβα σε υφάσματα πιο σύγχρονα και πιο συνδεδεμένα στις τοπικές κουλτούρες. «Ποια θα μπορούσε να ήταν καλύτερη συνεργάτης από την εξαιρετικά δημιουργική και έμπειρη σχεδιάστρια μόδας, Zandra Rhodes;», ανέφερε ο Nils Larsson, Creative Leader της IKEA Range and Supply.


Zandra Rhodes Current Photo by Simon Emmett 1.jpg


Σκοπός αυτής της συνεργασίας, είναι να μάθουμε τι συμβαίνει όταν πολύχρωμα εμπριμέ μοτίβα, εμπνευσμένα από κουλτούρες όλου του κόσμου, ‘τοποθετούνται’ στα πλαίσια σπιτιού.

«Αρχικά, ξεκίνησα την καριέρα μου ως σχεδιάστρια υφασμάτων, σπουδάζοντας Printed Textile Design στο Royal College of Art του Λονδίνου. Τα μοτίβα και τα χρώματα ήταν πάντα μέρος της δουλειάς μου, και συνδέονται άμεσα με τα σχέδια μόδας μου. Το θεωρώ θαυμάσια ευκαιρία, να επανεξετάσω τα σχέδια μου, για χρήση σε προϊόντα οικιακού εξοπλισμού της ΙΚΕΑ, την οποία θεωρώ κορυφαία στον τομέα της. Θέλω να μεταφέρω το πάθος μου για τα υφάσματα, τα εμπριμέ μοτίβα και το χρώμα σε αυτή την παγκόσμια αγορά, αντλώντας έμπνευση από το προσωπικό μου στιλ και την αγάπη μου για τα ταξίδια. Είναι πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία για τον Οίκο Zandra Rhodes!» δηλώνει η σχεδιάστρια.



Zandra Rhodes in her London Studio photo 2008 by Patrick Anderson.JPG



Σχετικά με Zandra Rhodes

Η Zandra Rhodes ήταν ανάμεσα στους Βρετανούς σχεδιαστές του νέου κύματος , οι οποίοι έβαλαν το Λονδίνο στο προσκήνιο της διεθνούς μόδας τη δεκαετία του 1970. Τα σχέδιά της θεωρούνται ξεκάθαρες, δημιουργικές δηλώσεις, δραματικά αλλά ταυτόχρονα χαριτωμένα, τολμηρά αλλά και θηλυκά. Η Rhodes εμπνεύστηκε μέσα από οργανικά υλικά και τη φύση. Τα αντισυμβατικά και πολύχρωμα εμπριμέ μοτίβα της είναι συχνά εμπνευσμένα από τα ταξίδια της: ριγέ μοτίβα από την Ουκρανία, σύμβολα από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, ιαπωνικά λουλούδια, καλλιγραφία και κοχύλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ