Τι συμβαίνει τελικά με τον Ερτογάν;

Νεκρός ή Ζωντανός;

Τι συμβαίνει τελικά με τον Ερτογάν;

Νεκρός ή Ζωντανός;

Article featured image
Article featured image


Η φημολογία που κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες για το θάνατο του Τούρκου Προέδρου γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Με διάφορα δημοσιεύματα ξένων Μέσων να κάνουν λόγο για θάνατο του ισχυρού άντρα της Τουρκίας, την ίδια ώρα που τουρκικές ιστοσελίδες διαψεύδουν το γεγονός.

Εντύπωση παρόλα αυτά προκαλεί το γεγονός πως το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει προχωρήσει σε διάψευση της είδησης.


Η ημερομηνία θανάτου στο Wikipedia

Τα σενάρια περί απώλειας του «Σουλτάνου» φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στην εβραϊκή γλώσσα, στη Wikipedia, όπου έβαλαν ημερομηνία για το θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε αστραπιαία μέσω των social media.

Μέσα του Ισραήλ, πάντως, που παρακολουθούν την υπόθεση, μετέδωσαν πως ο Τούρκος ηγέτης βρίσκεται σε διακοπές και για το λόγο αυτό αμέσως έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος στη Wikipedia, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο λήμμα «Ερντογάν».

Την ίδια ώρα, όμως, αραβικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν την «είδηση» του θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το θέμα να γίνεται αμέσως viral, ενώ στη Μέση Ανατολή αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος πέθανε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ίδια Μέσα ανέφεραν, μάλιστα, ότι γιατροί του Τούρκου ηγέτη πάλευαν γι’ αρκετή ώρα να τον επαναφέρουν στη ζωή.


Η διάψευση ήρθε από την ιστοσελίδα Arab Turk

Τις φήμες ωστόσο διαψεύδει η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται προεδρική πηγή. «Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση.


Ανάστατο το διαδίκτυο

Η έκταση που πήρε η φήμη του θανάτου του Έρτογαν, γιγαντώθηκε τόσο πολύ που οι χρήστες του Διαδικτύου ρωτούσαν εάν αληθεύουν οι φήμες δημιουργόντας hashtags, όπως #ErdoganDied ή το #ErdoganHeartAttack.

Aπό την άλλη υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου καθώς και δημοσιογράφοι που καλούν άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διάδοση των φημών, καθώς υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν μόνο φήμες!

xb.png


ertogan1.jpg



Δεν είναι η πρώτη φορά

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί η φήμη πως ο Ερτογάν είναι νεκρός.

Το 2012, ο Ερντογάν είχε ακυρώσει μια δημόσια εμφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη, με τις φήμες να οργιάζουν για την υγεία του, αφού μόλις δύο μήνες πριν είχε χειρουργηθεί στο έντερο.

Μεσολάβησαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, ενώ και τον Μάιο του 2017 ο Τούρκος ηγέτης ακύρωσε αιφνιδιαστικά όλα τα επίσημα ραντεβού του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), μεταξύ αυτών και μιας επίσημης συνάντησης με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε περίπου ένα μήνα μετά, με την γερμανική Bild να διερωτάται «πόσο άρρωστος είναι ο Ερντογάν;» Αφορμή για να… φουντώσουν οι φήμες για την υγεία του, ήταν η κατάρρευσή του και η μεταφορά του με φορείο λίγο αφότου είχε επισκεφθεί το τζαμί του Ατασεχίρ, στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, για την πρωινή προσευχή.


«Αποκλείεται να έπαθε καρδιά, γιατί δεν έχει»

merlin_145739172_b145e4a4-8830-4bdb-a8e7-c5ceddbbebcb-articleLarge.jpg

Ο παίκτης των Σέλτικς σχολίασε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίο είναι σε κόντρα, να έχει φύγει από την ζωή, μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, ο Καντέρ έγραψε σε tweet του «Δεν μπορεί να έπαθε καρδιά, γιατί δεν έχει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ