Σαν σήμερα έφυγε ο Antonio Vivaldi και ο Sebastian Bach

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουλίου του 1741 πέθανε ο συνθέτης και βιολονίστας Antonio Vivaldi, ενώ στις 28 Ιουλίου του 1750 ο Γερμανός οργανίστας και συνθέτης Sebastian Bach.

Ο Antonio Vivaldi ήταν Βενετσιάνος συνθέτης και βιολονίστας, από τους στυλοβάτες της Δυτικής Μουσικής. Το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη μουσική επισκίασε την άλλη του ιδιότητα, αυτή του ιερωμένου, για την οποία ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο να τιμήσει.

Sin-título-32.jpg

Ο Vivaldi με το προσωπικό ύφος γραφής έθεσε τα θεμέλια του ώριμου κοντσέρτου μπαρόκ και επηρέασε συνθέτες, όπως ο Bach και ο Telemann.

Πολυγραφότατος, συνέθεσε περί τα 850 έργα, αλλά λίγο μετά τον θάνατό του ξεχάστηκε.

Από την αφάνεια τον ανέσυρε πολύ αργότερα ο Mendelssohn, όταν ερευνούσε το έργο του Bach, ο οποίος θαύμαζε απεριόριστα τον Vivaldi.

Ουσιαστικά, όμως, ο Vivaldi ανακαλύφθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες της μουσικής μπαρόκ.

Ο Sebastian Bach ήταν Γερμανός οργανίστας και συνθέτης. Αποτελούσε το σημαντικότερο μέλος της οικογένειας Bach. Η ιδιοφυία του συνδύαζε το εξαίρετο εκτελεστικό του χάρισμα με το εκπληκτικό δημιουργικό του οπλοστάσιο στο οποίο η ανεξάντλητη και πρωτότυπη ευρηματικότητα, η τεχνική δεξιοτεχνία και η πνευματική πειθαρχία βρίσκονταν σε απόλυτη ισορροπία.

546875.bach2x.jpg

Στον καιρό του απέκτησε σχεδόν θρυλική φήμη ως βιρτουόζος οργανίστας (και γενικώς εκτελεστής πληκτροφόρων οργάνων), ωστόσο από τα τέλη του 18ου αιώνα άρχισε σταδιακά να κερδίζει τη μοναδική ιστορική του φήμη ως συνθέτης υψηλών επιτευγμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ