Σε άλλα νέα…

Αφαιρούν τη μήτρα από γυναίκες για να είναι «πιο παραγωγικές».

Article featured image
Article featured image

Στην ινδική πόλη Beed, της πολιτείας του Maharashtra, περισσότερες από 4500 γυναίκες αγρότισσες που δουλεύουν σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα, μέσα σε τρία χρόνια αναγκάστηκαν από τους εργοδότες τους να υποβληθούν σε αφαίρεση μήτρας ή υστερεκτομή, ώστε να μπορέσουν να δουλεύουν χωρίς να χρειάζεται να λείψουν από την εργασία.

Ενώ σε ολόκληρη την Ινδία ο μέσος όρος των γυναικών που έχουν αφαιρέσει την μήτρα τους κυμαίνεται στο 3,2% στις περιοχές του ζαχαροκάλαμου, το ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια είναι 36% και από την αρχή του 2019 είναι 21% στις εργαζόμενες στα χωράφια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της περιφερειακής κυβέρνησης.

Έτσι παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών για τους εργοδότες, αναπτύσσεται και ένα νέο είδος «βιομηχανίας» τέτοιων χειρουργικών επεμβάσεων, αφού το 85% γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχουν περίπου δέκα ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή, εκ των οποίων οι λιγότερες διαθέτουν γυναικολόγο, ενώ το κόστος του χειρουργείου εννοείται ότι το επωμίζονται οι ίδιες οι γυναίκες και οι οικογένειές τους.


RTR2PEMY_resized.jpg



Τα θύματα της καταναγκαστικής υστερεκτομής, όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ του Al Jazeera, κατέβαλαν στις κλινικές μεταξύ 20.000 και 40.000 ρουπίες, δηλαδή μεταξύ 250 και 500 ευρώ. Το ποσό είναι υπέρογκο εάν σκεφτούμε ότι οι εργαζόμενες πληρώνονται από 30.000 έως 35.000 ρουπίες, δηλαδή από 380 έως 453 ευρώ, για όλη την περίοδο συγκομιδής. «Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε να το κάνω, επειδή ο πόνος επηρέαζε τη δουλειά μου, όμως η υστερεκτομή μού προκάλεσε ορμονική ανισορροπία και έβαλα πολλά κιλά», λέει η Pushpa, η οποία είναι τώρα 37 ετών.

Πέραν της αντίληψης ότι η εμμηνόρροια εμποδίζει την εργασία, οι αδίστακτοι εκμεταλλευτές γιατροί για να πείσουν τις γυναίκες να προχωρήσουν στις επεμβάσεις, χρησιμοποιούν τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ώστε να τις πιέσουν να αποδεχθούν το χειρουργείο.

Στις 18 Ιουνίου συστάθηκε ειδική επιτροπή υπό τη νομοθετική συνέλευση της Maharashtra. Η επταμελής επιτροπή αποτελείται από γιατρούς, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ερευνητές και ακτιβιστές για τα δικαιώματα του ανθρώπου, και θα διεξάγει έρευνες με σκοπό να θέσει τέρμα στην πρακτική αυτή. Δεδομένου βέβαια ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, όπως δήλωσε, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ινδία σε παγκόσμιο κέντρο μεταποίησης και για να το πετύχει αυτό χρειάζονται φυσικά χαμηλοί μισθο, είναι ένα ερώτημα τι θα καταφέρει η Επιτροπή.


Με πληροφορίες από: :tvxs.gr/Μυριάνθη Πελεβάνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ