Η παλιά λιμουζίνα του ΠτΔ σε αριθμούς

Ας της κάνουμε τον αποχαιρετισμό* που της αξίζει.

Article featured image
Article featured image

Την ώρα που όλοι μιλάνε για τη νέα θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα, που αγοράστηκε προς €258.850 για τις ανάγκες μετακίνησης του Νίκου Αναστασιάδη (να σημειωθεί ότι στο ποσό αγοράς περιλαμβάνεται και η προμήθεια τεσσάρων επιπλέον τροχών -ζάντα, ελαστικό, αισθητήρες πίεσης- ιδίου τύπου και διαστάσεων με τους τροχούς του οχήματος), εμείς αποχαιρετούμε το παλιό αμάξι όπως του αξίζει.

  • Το κόστος συντήρησής της τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιρουμένων των ελαστικών, ανήλθε στις €138.654. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών, περιλαμβάνει το κόστος για τις εργασίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης (αποκατάσταση βλαβών), καθώς και τις επιδιορθώσεις του αμαξώματος λόγω ατυχημάτων.
  • Για τα καύσιμα, τα τελευταία πέντε χρόνια δαπανήθηκε το συνολικό ποσό των €28.038,73.
  • Από το 2010 μέχρι σήμερα, το όχημα που χρησιμοποιείτο για τη μετακίνηση του Προέδρου έχει διανύσει συνολικά 200,000 χιλιόμετρα.
  • Το κόστος αγοράς του προηγούμενου θωρακισμένου οχήματος (η αγορά έγινε 2010 και δεν περιελάμβανε τους 4 επιπλέον τροχούς) ήταν €291.000, πλέον Φ.Π.Α.

*Όχι, την παλιά προεδρική λιμουζίνα δεν τη δεις πουθενά προς πώληση, αφού όπως ενημερωνόμαστε θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επισήμων και αρχηγών κρατών που επισκέπτονται την Κύπρο.


Το αυτοκίνητο στη φωτογραφία ανήκε, ως γνωστό, στον «πιο φτωχό πρόεδρο χώρας στον κόσμο». Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης (2010-2015), Χοσέ Μουχίκα, είχε όπως θυμόμαστε στην κατοχή του ένα μπλε σκαραβαίο, μοντέλο του 1987.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ