Σαν σήμερα έφυγε ο εφευρέτης του τηλεφώνου

Σαν σήμερα, στις 2 Αυγούστου του 1922 έφυγε ο Αμερικανοσκωτσέζος φυσικός, ειδικευμένος στην ακουστική, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος σήμερα είναι περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, αν και πλέον αμφισβητείται η πρωτιά του αυτή.

Article featured image
Article featured image

Το 1875, ο Μπελ, με τη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη του Γουότσον, πειραματίζεται για την κατασκευή μιας διάταξης, η οποία θα μπορέσει να μεταδώσει ήχο με τη βοήθεια ηλεκτρισμού.

Τελικά, την ίδια χρονιά επινοεί τον πολλαπλό τηλέγραφο.

Στις 7 Μαρτίου 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ δίνει στον Μπελ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχυρώνεται «η μέθοδος και η συσκευή για τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων τηλεγραφικώς με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών της ίδιας μορφής με τις ταλαντώσεις του αέρα, οι οποίες ακολουθούν τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων…».

Το τηλέφωνο δηλαδή.

Την ίδια ημέρα, όμως, μαζί με τον Μπελ είχε καταθέσει αίτηση για παρόμοιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ο Αμερικανός φυσικός Ελίσα Γκρέι.

Αρχίζει τότε ένας μαραθώνιος δικαστικών αγωγών.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία μία εφεύρεση δεν διεκδικήθηκε από τόσους «πατέρες» και ποτέ άλλοτε η πατρότητα ευρεσιτεχνίας δεν δέχθηκε περισσότερες προσφυγές.

Τελικά, το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραχωρήθηκε στον Γκρέι, αλλά η πατρότητα του τηλεφώνου στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος εν τω μεταξύ με νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είχε κατοχυρώσει και την καινούργια, εξελιγμένη τηλεφωνική συσκευή του.


86788-bell.jpg


Το 1877 είναι έτος - ορόσημο για τις τηλεπικοινωνίες

Ο Μπελ ιδρύει την πρώτη μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία στον κόσμο. Το όνομά της «Bell Company». Την ίδια χρονιά νυμφεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, την κωφάλαλη μαθήτριά του και κόρη των χορηγών του Μέιμπελ Χούμπαρντ, που ήταν κατά δέκα χρόνια μικρότερή του και με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ