20ο Paradise Jazz Festival στο μαγευτικό Val's Place

Έπειτα από 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον Πωμό, το Paradise Jazz Festival αλλάζει χώρο με αφορμή την εορταστική 20η έκδοσή του, και εγκαθίσταται στο ειδυλλιακό Val's Place.

Article featured image
Article featured image

Το δημοφιλές καλοκαιρινό φεστιβάλ, που εστιάζει στη μουσική τζαζ, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου, στο Val’s Place, στο χωριό Γιαλιά της Πάφου.

Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν περί τους 30 καλλιτέχνες σε έξι συναυλίες και δύο jam sessions.

Την αυλαία της διοργάνωσης, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, θα σηκώσει η χορωδία The Amalgamation Choir [στις 21:30], αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναικείες φωνές, σε διεύθυνση της Βασιλικής Αναστασίου. Ο ήχος της χορωδίας εμπνέεται από τους ανέμους και τις μουσικές παραδόσεις των ακτών και νησιών της Μεσογείου και το θεραπευτικό γυναικείο πολυφωνικό τραγούδι. Το πρότζεκτ παρουσιάζει πρωτότυπα, αλλά και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου σε διάφορες γλώσσες. Την χορωδία θα πλαισιώσουν φιλικά αναγνωρισμένοι μουσικοί των Cyprus Jazz Musicians.

Δεύτερο σχήμα την Παρασκευή 23 Αυγούστου, το Michalis Messios Symmetry Band [22:30] το οποιο είναι απο τα παλαιότερα σχήματα της τζαζ σκηνής στην Κύπρο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1993 με το όνομα Petsteppers και αργότερα μετονομάστηκε σε συγκρότημα M. Messios Symmetry Band και παρουσιάζει κυρίως συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου. Τα άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος είναι ο Χάρης Ιωάννου στο σαξόφωνο, ο Χρήστος Γερολατσίτης στο πιάνο και Ιωάννης Βαφέας στα ντραμς. Οι καλλιτέχνες είναι μεταξύ των πιο ενεργών και αφοσιωμένων μουσικών με αξιοσημείωτες συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ηχογραφήσεις, προσωπικά άλμπουμ, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά αμέτρητες εμφανίσεις σε διάφορους χώρους και εκδηλώσεις του νησιού. Η μπάντα παρουσιάζει κυρίως συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου που χαρακτηρίζονται απο μελωδικότητα με έντονα ρυθμικά σχήματα και αυτοσχεδιαστικά μέρη.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει το Odysseas Toumazou Trio [στις 23:30], ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον κιθαρίστα και συνθέτη Οδυσσέα Τουμάζου και συμπληρώνουν ο Γιώργος Κούλας στα τύμπανα και ο Αντρέας Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του πρώτου του στούντιο άλμπουμ «Ensticto». Το έργο έχει χαρακτηριστεί «πραγματικά αυθεντικό και ισχυρό, με προσωπικό ήχο μέσα σε ένα καθαρά τρίο κιθάρας». Οι επιρροές του έχουν ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει τζαζ, κλασσική και παραδοσιακή μουσική, που δημιουργούν ένα μοναδικό ήχο που αποτείνεται σε μια ποικιλία ακροατηρίων. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα βασικό στοιχείο της μουσικής του Οδυσσέα, επιτρέποντας μια καθηλωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μεταξύ του κοινού με το συγκρότημα, που μπορεί να περιγραφτεί ως προσβάσιμη και ταυτόχρονα πειραματική. Στο φεστιβάλ ο Οδυσσέας Τουμάζου θα παρουσιάσει πρωτότυπα κομμάτια εμπνευσμένα από τους παραδοσιακούς ήχους του νησιού. Τα στοιχεία του καθοριστικού αυτοσχεδιασμού με την τζαζ αναμειγμένα με μεσογειακές επιρροές είναι η καλύτερη περιγραφή για αυτήν την σύντηξη του ήχου. Ειδικός προσκεκλημένος για την εμφάνιση του γκρουπ στο φεστιβάλ, ο Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί.

Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό Jam Session, όπου οι Cyprus Jazz Musicians θα αναμιχτούν με αυτοσχεδιαστική διάθεση σε πιο ελεύθερες μορφές.

Το Σάββατο 24 Αύγουστου η νύχτα ξεκινά στις 21:30 με το «Νίκος Χαραλάμπους Τρίο» το οποιο βασίζεται σε πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου, και μερικές διασκευές τραγουδιών από τον κόσμο της τζαζ, ποπ/ροκ. Ο ήχος ανήκει στο σύγχρονο ιδίωμα της τζαζ και εκφράζει μια ισορροπία μεταξύ ισχυρών ρυθμικών ιδεών και όμορφων μελωδίων, που συνδυάζονται με περίεργες ηχοτοπίες και ονειρικές ατμόσφαιρες. Ο Νίκος Χαραλάμπους είναι στη κιθάρα και συνθέσεις, ο Marijin Roeland van de Ven στο ακουστικό μπάσο και ο Όμηρος Μιλτιάδους στα τύμπανα.

Θα ακολουθήσει στις 22:30 το Alexis Kasinos Quartet που θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του μουσικού Αλέξη Κάσινου με τίτλο Right Place, Right Time ο οποίος έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα. Έχοντας την Jazz ως μουσικό υπόβαθρο, τα κομμάτια του δίσκου είναι επηρεασμένα από μοντέρνα περίοδo, συμπεριλαμβάνοντας επιλογές ρυθμών που δίνουν στη σύνθεση συγκεκριμένη διάθεση. Η κάθε μελωδία αφηγείται μια διαφορετική ιστορία που εξελίσσεται στην φαντασία του ακροατή. Η μπάντα αποτελείται από τους Αλέξη Κάσινο κιθάρα και συνθέσεις, Αντρέα Παντελή στο πιάνο, Cahit Kutrafali στο ηλεκτρικό μπάσο και Στέλιο Ξυδιά στα ντραμς.

Το επίσημο πρόγραμμα του Σαββάτου θα κλείσουν στις 23:30 οι Trio Misterioso οι οποίοι θα υποδεχτούν στην Κύπρο και στο φεστιβάλ έναν από τους πιο γνωστούς Ολλανδούς μουσικούς της τζαζ, τον πιανίστα, εκπαιδευτικό, συνθέτη και ενορχηστρωτή Rob van Bavel. Ο Rob είχε κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία, είχε κυκλοφορήσει περισσότερα από 200 CD είτε ως σολίστας είτε ως ηγέτης , και παιζε τακτικά με διάσημους καλλιτέχνες.

Το Trio Misterioso αποτελείται από τρεις καλλιτέχνες που είναι από τα πιο δραστήρια και αναγνωρισμένα μέλη του Cyprus Jazz Musicians και φυσικά και της νεώτερης ιστορίας μας σαν φεστιβάλ. Τον Γιώργο Κούλα –ντραμς, Ερμή Μιχαήλ –κιθάρα και Αντρέα Ροδοσθενους –μπάσο. Η μουσική τους είναι επηρεασμένη από στοιχεία σύγχρονης μουσικής μπλουζ, τζαζ και φανγκ. Παίζουν ένα κράμα από αυθεντικές συνθέσεις και αυθεντικές διαμορφώσεις γνωστών τραγουδιών της εποχής μας, ερμηνεύοντας τα μέσω αυτοσχεδιασμού με έμφαση σε δυναμικές θεματικές μελωδίες και συνάμα μένουν πιστοί στην ιδιαιτερότητα του κάθε κομματιού.

Τη νύχτα και το φεστιβάλ θα ολοκληρώσει ένα ακόμα από τα διάσημα Jam Session των Cyprus Jazz Musicians.

+ Εισιτήρια προς 15 ευρώ για κάθε νύχτα. Για παιδιά κάτω των 14 ετών, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προκρατήσεις στη διεύθυνση paradisejazzfestival@gmail.com, με μήνυμα στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook και με απλό μήνυμα στο 97 747 327.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ