Ετοιμαστείτε! Έχουμε βάφτιση

Σε λίγο καιρό η Κύπρος επιλέγει όνομα για έναν εξωπλανήτη.

Ετοιμαστείτε! Έχουμε βάφτιση

Σε λίγο καιρό η Κύπρος επιλέγει όνομα για έναν εξωπλανήτη.

Article featured image
Article featured image

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, συναρπαστικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τον τομέα του διαστήματος, καθώς σε λίγο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με την μοναδική ευκαιρία που θα έχει ο κόσμος να επιλέξει το όνομα που θα δοθεί σε έναν εξωπλανήτη.

Το σκεπτικό πίσω από αυτό το εγχείρημα, το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας και όλες τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ΚΥΠΡ, θα αναλύσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος CSEO. Ωστόσο, ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσον η Κύπρος θα δώσει όνομα μόνον σε ένα εξωπλανήτη, σε ένα άστρο ή και στα δύο.

Το προνόμιο να επιλέξει η Κύπρος όνομα για έναν εξωπλανήτη πηγάζει από το καθεστώς μέλους που έλαβε ο CSEO, ο οποίος κατέστη επίσημο εθνικό μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ) πριν ένα χρόνο, εντάσσοντας έτσι την Κύπρο σε έναν οργανισμό που μετρά ήδη ένα αιώνα ζωής και είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους.

Ως μέρος των πολλαπλών δράσεων και ευκαιριών που ανοίγουν για τη χώρα μας μέσω αυτής της ένταξης, η Κύπρος θα έχει την τιμή να επιλέξει το όνομα που θα δοθεί σε έναν από τους χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το βαφτιστήρι μας, ο εξωπλανήτης

Πριν από 25 χρόνια οι επιστήμονες δεν γνώριζαν εάν οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ήταν οι μόνοι στον γαλαξία μας. Σήμερα όμως, γνωρίζουν ότι ο γαλαξίας μας όπως και κάθε άλλος γαλαξίας σφύζει από πλανήτες, στους οποίους δόθηκε το γενικό όνομα «εξωπλανήτες».

Άγνωστοι μέχρι χθες κόσμοι, γεμάτοι μαγεία και μυστικά, πλανήτες σε διάφορα μεγέθη και σύσταση, με ή χωρίς δορυφόρους, με ή χωρίς δακτύλιους, πλανήτες αέριοι ή στερεοί, μικροί ή υπεργαίες και πλανήτες γίγαντες, παγωμένοι ή καυτοί, βρίσκονται παντού στον γαλαξία μας.

Μέχρι την 1η Αυγούστου 2019 ανακαλύφθηκαν 4,103 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες σε 3,056 συστήματα.

Ο αριθμός τους (των επιβεβαιωμένων) μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες μέσα σε μια δεκαετία, ενόσω ενισχύουμε τα διαστημικά μας τηλεσκόπια, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Μόνο στον δικό μας γαλαξία υπολογίζει η NASA ότι πρέπει να υπάρχουν τρισεκατομμύρια εξωπλανήτες, οι οποίοι είναι σε τροχιά γύρω από τα άστρα τους, όπως η Γη γύρω από τον Ηλιο.

Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια άλλοι γαλαξίες στο ορατό σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς τους γαλαξίες έχει τουλάχιστον δισεκατομμύρια άστρα, τα οποία δημιουργούν ηλιακά συστήματα.

Αν και με τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να εντοπίζουμε εξωπλανήτες, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να τους επισκεφθούμε, καθώς είναι έτη φωτός μακριά μας.

Όμως, οι επιστήμονες είναι σε θέση να τους εντοπίζουν, να υπολογίζουν τη θερμοκρασία τους, την ατμόσφαιρά τους, και ίσως, κάποια μέρα σύντομα, να εντοπίσουν σημάδια εξωγήινης ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ