Πρώτη στην Ευρώπη σε φυτοφάρμακα η Κύπρος

Η Κύπρος στην κορυφή της λίστας με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.

Article featured image
Article featured image

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα δείχνει ότι από τα 353 δείγματα από την Κύπρο, το 5,7% ήταν πάνω από το ανώτατο όριο υπολειμμάτων (MRL) που επιτρέπεται νομίμως σε τρόφιμα ή ζωοτροφές.

Ναι, η Κύπρος είναι στην κορυφή και ακολουθεί η Ελλάδα και μετά η Γαλλία.

Τα δείγματα από την Κύπρο στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μελέτης για την ποιότητα των τροφίμων αποκάλυψαν ότι το νησί έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.


Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα σε προϊόντα όπως τα καρότα, τα κουνουπίδια και οι πατάτες κ.α.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν για το υψηλό ποσοστό επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν, ενώ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πιο διαδεδομένο από ό, τι φαίνεται στην έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το 2017.

Η Μάλτα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας το 2016, με 13,5%, αλλά κατόρθωσε να περιορίσει την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, μειώνοντας το ποσοστό της στο 2,4% το 2017.

Η Κύπρος αύξησε τους δείκτες της από το προηγούμενο έτος κατά 0,2%.

Η έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μη επεξεργασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. αλεύρι, ρύζι, κρασί, φυτικά έλαια, χυμοί φρούτων και λαχανικών, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αποξηραμένα φρούτα , αποξηραμένα βότανα, διαφορετικά είδη παιδικών τροφών), εξ ου και μέσω της έρευνας αυτής παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς.



Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ της Financial Mirror, αλλά και στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ