Νόμιμο το topless στην Βαρκελώνη και στις παραλίες και στις δημόσιες πισίνες

Αιτία τα παράπονα γυναικών που έκαναν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Article featured image
Article featured image

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Αρχών στο αίτημα γυναικών να επιτρέπεται το topless σε παραλίες και δημόσιες πισίνες, αφού η απαγόρευσή του χαρακτηρίστηκε ως στέρηση ελευθερίας της έκφρασης.

Στην απόφαση των Αρχών συνέβαλε και η γνωμοδότηση της υπηρεσίας κατά των διακρίσεων που ανέφερε ότι «η επιβολή συγκεκριμένων ενδυματολογικών κανόνων στις γυναίκες σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας επιλογής και διάκριση με βάση το φύλο».

Όπως αναφέρει το Sputnik, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης προέτρεψε τους υπευθύνους στις 14 πισίνες της πόλης να μην απαγορεύσουν το τόπλες, σε περίπτωση φυσικά που υπήρχε τέτοια απαγόρευση. Οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν για τις πισίνες που ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος Ζανέτ Σάντζ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση που να απαγορεύει αυτή την πρακτική στις δημοτικές πισίνες» και συνεπώς δεν πρέπει να απαγορεύεται.

Η απαγόρευση τόπλες ήρθη στη Βαρκελώνη μετά την καταγγελία της ομάδας υπέρ του γυναικείου γυμνισμού Mugrons Lliures (Free Nipples), στο γραφείο κατά των διακρίσεων πριν αρκετούς μήνες.

Τα μέλη της ομάδας χαιρέτισαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι πλέον η Βαρκελώνη έγινε «ισότιμη και ελεύθερη».

Στην Ισπανία δεν υπάρχουν νόμοι κατά του γυμνισμού, αλλά μέχρι σήμερα, κάθε δημόσια πισίνα μπορούσε να θέσει τους κανόνες της σχετικά με τη χρήση ή την απουσία μαγιό. Οπότε για κάποιες πισίνες ο νέος κανονισμός δεν αλλάζει κάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Catalan Media Corporation, τα περισσότερα αθλητικά κέντρα είχαν προηγουμένως επιβάλει απαγόρευση του τόπλες στις εσωτερικές πισίνες, αν και επιτρέπει τον γυμνισμό σε εξωτερικούς χώρους.

Από τους 42 δήμους (comarques) στην Καταλονία, υπάρχουν τέσσερις όπου οι δημοτικές πισίνες δεν απαγορεύουν το τόπλες και 12 όπου ο γυμνισμός επιτρέπεται μερικώς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ