«Και τι θα κάνουμε τις ψεύτικες βλεφαρίδες, αφού τις βγάλουμε από τις μαθήτριες;»

Η (πολύ) εύλογη απορία μιας εκπαιδευτικού για το νέο φλέγον ζήτημα που προέκυψε στην κυπριακή παιδεία.

Article featured image
Article featured image

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, Υπουργείο Παιδείας και Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες, αφού έλυσαν όλα τα (πραγματικά) προβλήματα της παιδείας που επηρεάζουν την εύρυθμη και παραγωγική εκπαίδευση των μαθητών της Κύπρου και αφού έθεσαν υπό την αιγίδα τους όλες τις επαρχιακές και όχι μόνο εκδηλώσεις πολιτισμού (βλ. Σάσα Μπάστα) που συμβαίνουν στο νησί, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εμφάνιση των μαθητών.

Σε πρόσφατη συνεδρία που είχαν, λοιπόν, για την προσθήκη νέων κανονισμών που αφορά τη λειτουργία των σχολείων, αποφάσισαν να απαγορεύσουν δια ροπάλου τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σχολεία. Ποιος ασχολείται με την τεχνολογία το 2019 άλλωστε;

Παράλληλα, όμως, απαιτούν και ευπρεπή και καλαίσθητη (;) εμφάνιση από τους μαθητές. Γι’ αυτό και απαγορεύουν στα αγόρια το γένι/μούσι/μουστάκι/σκουλαρίκια και… κοτσίδα, ενώ στα κορίτσια απαγορεύουν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, τις έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και τις ψεύτικες βλεφαρίδες (!) για τα κορίτσια.

Εκτός, όμως, απ’ αυτά το Υπουργείο απαγορεύει και κάθε μορφή υπερβολής (το ίδιο που έθεσε υπό την αιγίδα του συναυλία με την Σάσα Μπάστα), όπως τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια, τα φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες, το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.

Παρότι θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τους νέους κανονισμούς εκτενώς και ποικιλοτρόπως, θα αρκεστούμε στην απορία που εύλογα εξέφρασε δημόσια μια εκπαιδευτικός σε ανάρτησή της και πραγματικά περιμένουμε επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας: «Τι θα τις κάνουμε τις ψεύτικες βλεφαρίδες που θα αφαιρούμε από τις μαθήτριες; Θα φυλάγονται και που; Ποιος θα τις φυλάει; Θα τις επιστρέφουμε στους γονείς;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ