Σήμερα μάθαμε τι σημαίνει #potavristou

Το μυστήριο hashtag κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στα social media και σίγουρα θα πέρασε και από το δικό σου timeline.

Article featured image
Article featured image

Είναι ίσως μία από τις αγαπημένες μας κυπριακές λέξεις (από+ταύρος) την οποία στη CITY χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους. Πρόσφατα, μια καθημερινή ημέρα γραφείου, την πετύχαμε να περνάει ως hashtag στο timeline μας, χωρίς καμία εξήγηση, μόνο με μία ημερομηνία -21 Σεπτεμβρίου- που ήταν στην ουσία και το σημείο αναφοράς του hashtag.


Στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, οργανώνει μια πρωτότυπη εκστρατεία για όλους: #potavristou όπου και να είσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

Σε όποια παραλία ή σκάφος κι αν βρεθείς τη συγκεκριμένη μέρα, ανάλαβε δράση (ατομικά ή οργανωμένα). Άπλωσε το χέρι ή κατά το κυπριακόν #potavristou και μάζεψε οποιαδήποτε σκουπίδια δεις γύρω σου, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια ή μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, αποτσίγαρα, δίχτυα κ.λ.π.

Πίσω από κάθε σκουπίδι κρύβεται η αδιαφορία κάποιου ανθρώπου και ήδη τόνοι απορριμμάτων περιμένουν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά!

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι ούτως ώστε η ποιότητα ζωής μας να είναι καλύτερη και ο τόπος μας πιο καθαρός!

#potavristou ..παντού!


69880949_2229733280582479_1788679464457076736_n.jpg



Οδηγίες Ποταβρίσματος:

1.Μπορείς να συμμετέχεις ατομικά, με την παρέα σου ή με κάποιο οργανωμένο σύνολο.

2.Όπου και να βρίσκεσαι, είτε αραχτά στην παραλία, είτε σε σκάφος, άπλωσε το χέρι σου και … #potavristou! Μάζεψε ό,τι σκουπίδι βλέπεις γύρω σου. Αν είσαι σε σκάφος, μάζεψε ό,τι σκουπίδι επιπλέει. Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να επεκταθείς και να κάνεις ένα πιο εκτενή καθαρισμό ακτής!

3.Χώρισε σε ομάδες και μέτρησε πόσα σκουπίδια μάζεψες: π.χ. τόσα πλαστικά ποτηράκια, τόσες μπουκάλες, τόσες γόπες τσιγάρων, τόσες σακούλες.

4.Βγάλε τα φωτογραφία.

5.Ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter /Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψες, που είσαι (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχατε στο συγκεκριμένο καθαρισμό. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), οπότε δεν θα μπορούμε και να εντοπίσουμε τα #hashtag σου, τότε ανέβασέ τα στο facebook, στην προσωπική σου σελίδα με tag ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στη σελίδα της ΑΚΤΗΣ κατευθείαν! Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, αφού έτσι θα γίνει εφικτό να καταγραφούν δεδομένα πεδίου και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα!

6.Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψες; Αν βρίσκεσαι σε ερημική παραλία, πάρε τα μαζί σου! Αν βρίσκεσαι σε παραλία λουομένων, βάλε τα στους κάδους ανακύκλωσης (κάδοι για PMD υπάρχουν αρκετοί).

Αν βρίσκεσαι σε σκάφος, βγάλε τα στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους.

Το ποτάβρισμα οφελεί γενικά την υγεία …

#potavristou …μπορείς!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ