Διάσωση νεαρού γύπα στον κόλπο Επισκοπής

Το πουλί ήταν βρεγμένο, εμφανώς ταλαιπωρημένο και ανήμπορο να πετάξει.

Article featured image
Article featured image

‘Τυχερός στην ατυχία του’ φαίνεται να στάθηκε ένας νεαρός Γύπας ο οποίος εντοπίστηκε καθηλωμένος σε βραχώδη παραλία στον κόλπο Επισκοπής από εθελοντή του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. Το πουλί ήταν βρεγμένο, εμφανώς ταλαιπωρημένο και ανήμπορο να πετάξει.

Άμεσα, μέλη του Πτηνολογικού Συνδέσμου ενημέρωσαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας καθώς και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων οι οποίες, με τη βοήθεια ιδιώτη ιδιοκτήτη βάρκας, κατάφεραν να πλησιάσουν το καθηλωμένο πουλί από θαλάσσης και να το περισυλλέξουν.

Το πουλί φαίνεται υγιές και φιλοξενείται στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να υποστηρίζει το πουλί μέχρις ότου κριθεί ότι είναι έτοιμο για απελευθέρωση και επανένταξη στη φύση. Στόχος είναι επίσης, πριν την απελευθέρωση, να τοποθετηθεί πομπός έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση των κινήσεων του, κάτι που θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία τού ήδη εξαιρετικά μειωμένου πληθυσμού Γύπα στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι, πρόκειται για νεαρό Γύπα που γεννήθηκε φέτος, και πιθανόν λόγω απειρίας, έπεσε στη θάλασσα αλλά κατάφερε να βγει στη στεριά όπου και εντοπίστηκε. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλες χώρες όταν οι αποικίες βρίσκονται σε θαλάσσιους γκρεμούς και ειδικά αυτή την εποχή που οι νεαροί γύπες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις φωλιές τους.

Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Γύπα τη δεκαετία του ‘50 και ‘60 αριθμούσε πάνω από 400 πουλιά, ενώ σήμερα ο Γύπας κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Κύπρο αφού ο πληθυσμός αποτελείται από μόλις 20 πουλιά. Ο κύριος λόγος για τη μείωση αυτή ήταν η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω μείωσης της εκτατικής κτηνοτροφίας (ελεύθερη βόσκηση ζώων), αφού όπως είναι γνωστό ο Γύπας τρέφεται αποκλειστικά με νεκρά ζώα. Γι’ αυτό τον λόγο μια άλλη κρίσιμη απειλή για το είδος είναι η δηλητηρίαση λόγω παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που στοχεύουν την εξολόθρευση αλεπούδων και αδέσποτων σκύλων.

Η διάσωση ακόμη και ενός πουλιού όπως σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οποιαδήποτε απώλεια αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση του είδους στην Κύπρο.

Προς όφελος του είδους και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τον κυπριακό ΜΚΟ Terra Cypria και τον διεθνή ΜΚΟ Vulture Conservation Foundation, πρόκειται να υλοποιήσουν πολύ σύντομα πρόγραμμα για την προστασία του Γύπα, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των κύριων απειλών του στην Κύπρο και την ανάκαμψη του πληθυσμού.

Για ακόμη μια φορά διαφαίνεται η σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις προσπάθειες προστασίας και διατήρησης του πιο απειλούμενου αρπακτικού της Κύπρου, για το οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Ο καλός συντονισμός, η ευαισθητοποίηση, η σωστή ενημέρωση και η άμεση κινητοποίηση διασφάλισαν την επιτυχή διάσωση του νεαρού Γύπα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέδραμαν στη διάσωση, και ιδιαίτερα τον εθελοντή του Πτηνολογικού Συνδέσμου και τον ιδιοκτήτη της βάρκας καθώς και το Vulture Conservation Foundation για την παροχή του πομπού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ