Κυπριακό πανεπιστήμιο πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα

Το Word University Rankings, καταδεικνύει τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάσει των επιδόσεων τους σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων.

Κυπριακό πανεπιστήμιο πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα

Το Word University Rankings, καταδεικνύει τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάσει των επιδόσεων τους σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται, όπως και πέρσι, στις θέσεις 301-350 στα World University Rankings, από τις θέσεις προηγούμενων χρόνων 401-500 (2016) και 350-400 (2017), κατακτώντας την πρωτιά –για δεύτερη συνεχή χρονιά- στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο (2019).

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, πως το ΤΕΠΑΚ παρουσιάζει βελτίωση ως προς τους πυλώνες «Research», όπου φέτος είχε βαθμολογία 16,3, σε σύγκριση με το 14,9 του 2018, «Citations», όπου από 95,5 αυξήθηκε σε 98,0 ενώ στον πυλώνα «International Outlook», έλαβε βαθμολογία 72,0, από 70,6 που είχε το 2018.

«Οι σταθερά ανοδικές επιδόσεις του ΤΠΚ αναδεικνύουν την τεράστια δυναμική του πανεπιστημίου ως προς το ερευνητικό του έργο και να διατηρεί θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς», συμπληρώνει η ανακοίνωση. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «η αναγνώριση της ακαδημαϊκής έρευνας αντανακλάται και από την πολύ τιμητική 32η θέση στην κατηγορία Ετεροαναφορές Επιστημονικών Δημοσιεύσεων, η οποία οφείλεται στην ποιότητα των δημοσιεύσεων των ακαδημαϊκών μας σε υψηλού κύρους περιοδικά και συνέδρια».

Η ανακοίνωση τονίζει ακόμη πως «παρά τη σύντομη του ιστορία, το νεαρότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου συνεχίζει να διασφαλίζει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι».

Υπενθυμίζεται δε ότι, η νέα παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων (World University Rankings) η οποία ανακοινώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, καταδεικνύει τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάσει των επιδόσεων τους σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων, σχετικά με τη διδασκαλία, έρευνα, τη μεταφορά γνώσεων και τη διεθνή προοπτική.

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια σε πέντε τομείς: Διδασκαλία (teaching), Έρευνα (research), Ετεροαναφορές Ερευνητικών Δημοσιεύσεων (citations), Μεταφορά Τεχνογνωσίας-Έσοδα από Βιομηχανία, και Διεθνής Προσανατολισμός (international outlook).

Η μεθοδολογία των Times Ηigher Education περιλαμβάνει τροφοδότηση από ανοικτές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Scopus), ερωτηματολόγια αξιολόγησης της διδακτικής και ερευνητικής φήμης και υποβολή στοιχείων από τα ίδια τα πανεπιστήμια.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ