Στη Γεροσκήπου αντί ξενοδοχειακό συγκρότημα προτιμούν το αρχαίο μνημείο

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!

Article featured image
Article featured image

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας προέβησαν χθες σύσσωμος ο Δήμος, κοινωνικοί φορείς και διάφοροι πολίτες, απαιτώντας να επανέλθει ο χαρακτηρισμός του τεμαχίου, ως αρχαίου μνημείου και να συνεχίσουν οι ανασκαφές έως ότου αποκαλυφθεί πλήρως το μνημείο, το οποίο ως φαίνεται έχει τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία.

Το τεμάχιο το οποίο αποχαρακτηρίστηκε από το κράτος, με σκοπό να ξεκινήσουν εργασίες δόμησής του, έπειτα από μεγάλη οικονομική συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με επενδυτή για ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος και ψηλών κτηρίων, φιλοξενεί μεγάλο συγκρότημα Ιερού της Ελληνιστικής εποχής και τις δεξαμενές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη άλσους και κήπων σε σχέση με τις λατρείες στον χώρο της αρχαίας Ιεροκηπίας.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε το ΑΚΕΛ, ενώ στήριξαν και μετείχαν σε αυτή ο Δήμος Γεροσκήπου, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, κομματικές οργανώσεις Γεροσκήπου, οργανωμένα σύνολα του Δήμου και πολίτες που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην παράλια έκταση των ανασκαφών.

Εκπρόσωποι των οργανωτών και μετεχόντων στην εκδήλωση, σε χαιρετισμούς τους απαίτησαν τη διάσωση των σημαντικών ευρημάτων που ήρθαν πρόσφατα στο φως και την προτεραιότητα της ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Γεροσκήπου έναντι των όποιων σχεδιασμών της Εκκλησίας ή άλλων επιχειρηματιών για επιχειρηματική αξιοποίηση του τεμαχίου.

Οι μετέχοντες στη διαμαρτυρία τόνισαν τη σπουδαία αρχαιολογική και ιστορική αξίας των ευρημάτων. Προειδοποίησαν δε ότι κάθε προσπάθεια, απ’ όπου κι να προέρχεται, που στρέφεται προς την κατεύθυνση της διάσωσης της αρχαίας Ιεροκηπίας, πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα από την κοινωνία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ αυτών και τα θεμέλια ενός μεγάλου ιερού της Πτολεμαϊκής Περιόδου, το μοναδικό που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, καθώς και ενός υδραγωγείου, το οποίο επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση, σύμφωνα με τους οργανωτές της εκδήλωσης, που επεσήμαναν ότι η κυβερνητική απόφαση του 2017 για αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τεμαχίου ως αρχαίου μνημείου, ήταν απαράδεκτη και λανθασμένη και σκοπό είχε την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ