Και γιατί να μην αποχαρακτηριστούν όλα τα Αρχαία Μνημεία μας;

Το Γυμνάσιο Σαλαμίνας, για παράδειγμα, μπορεί κάλλιστα να φιλοξενεί διεθνή fashion shows με haute couture δημιουργίες και τα μοντέλα να βαδίζουν με χάρη ανάμεσα στους αρχαίους κίονες. Στον οικισμό της Χοιροκοιτίας θα μπορούσε να στηθεί ένα μόνιμο food festival με γεύσεις από την Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στην Τέντα της Καλαβασού (που είναι και κομβικό σημείο), ας φτιαχτεί μια... μπουτίκ που θα πουλάει χαρτί υγείας, για όλα τα γούστα.

 


Article featured image
Article featured image

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακαλύψαμε πόσο εύκολο είναι να αποχαρακτηριστεί μια περιοχή αρχαιολογικής σημασίας και ακολούθως να μπορεί ο ιδιοκτήτης της να την εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί. Η ιδέα ήταν πραγματικά εξαιρετική. Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να συνυπάρξει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα τριών 12όροφων πύργων μαζί με αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα χιλιάδων χρόνων όπως ένα φρούριο των Πτολεμαίων; Εξάλλου, δεν είναι της μοδός το παλιό να συνυπάρχει με το μοντέρνο;

Θέλοντας, λοιπόν, να εξελίξουμε κάπως την, ομολογουμένως, απίθανη ιδέα του Αρχιεπισκόπου και παράλληλα να δώσουμε κι εμείς νέες προτάσεις για ανάπτυξη και άλλων Αρχαίων μνημείων του νησιού, ζητήσαμε από γνωστούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς να σκεφτούν πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, την Τέντα της Καλαβασού, τον οικισμό της Χοιροκοιτίας και το Γυμνάσιο της Αρχαίας Σαλαμίνας.

Και, μάλιστα, δεν μείναμε εκεί. Ζητήσαμε από μια γραφίστρια, να βάλει φαντασία (όπως ο Αρχιεπίσκοπος), δίνοντάς μας εικόνα για το πώς θα μοιάζουν τα Αρχαία μας εάν και εφόσον... αναπτυχθούν.

Άντε να εκσυγχρονιζόμαστε σιγά-σιγά, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε (με το τρακτέρ) ο Προκαθήμενος!



 

Άντρος Ευσταθίου, Καλλιτέχνης

«Νομίζω ότι η τέντα της Καλαβασού θα ήταν το τέλειο σημείο για ένα κατάστημα όπως αυτό που διακρίνεται στη φωτογραφία. Το συγκεκριμένο κατάστημα/μπουτίκ, θα πουλάει χαρτιά υγείας όλων των τύπων. Μαλακά, σκληρά, ημίσκληρα, ροζ, μπλέ, μπλέ-κίτρινα για τους Αποελίστες, πράσινα για τους Ομονοιάτες, black&white για τους πιο ψαγμένους τζιαι ρομαντικούς, κίτρινα για τες ψυχές που πάνε τζιαι χάνονται, λευκά με τυπωμένο το ‘I ❤ Cyprus’ για τους τουρίστες, μαύρα με απόχρωση το Μολών Λαβέ για τους φασίστες, διάφανα για τους Παφίτες, πολύχρωμα για τους Λεμεσιανούς που ζιουν τζιαι αναπνέουν για τζιην’ το καρναβάλι τους, τζιαι γενικά θα πουλά ότι κωλόχαρτο μπορεί κάποιος να φανταστεί! Σκεφτείτε, μόνο, πόσοι συνάνθρωποί μας χρησιμοποιούν καθημερινά το highway, τζιαι σε πόσους από αυτούς έρχεται η στιγμή που θα χρειαστούν ένα κομμάτι χαρτί για να κάνουν την ανάγκη τους σ’ ένα χωράφι, αφού σε ολόκληρο highway δεν υπάρχει μια τουαλέτα, πράγμα φυσιολογικό αφού θεωρούμαστε ιθαγενείς και ως ιθαγενείς που είμαστε μια χαρά μας αρκεί ένα χωραφούι τζιαι ένα κομμάτι χαρτούι».



 

Ανδρέας Γιόρτσιος, Δημοσιογράφος

«Στον οικισμό της Χοιροκοιτίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος thermal spa (θερμών πηγών). Θα τις διαφημίζουμε ως φυσικές, ότι υπήρχαν εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά επειδή στη λαμογιά είμαστε πρώτοι θα είναι τεχνητές θα ρίχνουμε και λίγο θειάφι για τη μυρωδιά και θα προσελκύσουμε αυτούς που τρέχουν στην Ισλανδία. Εκείνη την τέντα στην Καλαβασό δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τη βάλαμε. Ενώ, αν την σύρουμε κάτω θα μπορούσε να στηθεί στο ύψωμα ένα άγαλμα του Χριστού μεγαλύτερο από αυτό του Ρίο, επιχρυσωμένο, εννοείται, σαν τον 7τονο σταυρό της Ταμασού και ως μοντέλο για το πρόσωπό του θα κάνουμε δημοπρασία και θα προτιμηθεί ο Ρώσος που θα κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά! Εννοείται ότι το Κούριο τώρα που ανοίξαμε το κεφάλαιο προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών, ενδείκνυται για να προσελκυθούν και οι ‘Κολοσσοί’ της βιομηχανίας ενήλικου θεάματος από το Λος Αντζελες, με έμφαση στις ταινίες σε φυσικό περιβάλλον! Πώς λέμε Ντίσνεϋλαντ; Ε, εμείς θα κάνουμε την Orgyland. Τέλος, οι Τάφοι των Βασιλέων, είναι τόσο ανιαροί που ούτε η μάνα μου δεν ήθελε να την πάω να τους δει. Να τους σύρουμε κάτω και μια χαρά στη θέση τους θα μπορούσε να χτιστεί ένα θεματικό πάρκο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με το μεγαλύτερο roller coaster, τον μεγαλύτερο τροχό, το μεγαλύτερο kamikaze και το μεγαλύτερο καζαντί στον κόσμο! Γενικά, όλα του θα είναι τα μεγαλύτερα! Και στην είσοδό του για σήμα ένα τεράστιο τράκτορ με έναν ‘βοῦ’ στη θέση του οδηγού!».



 

​Γιώργος Κυριάκου, Ηθοποιός

«Θα έβλεπα άνετα τον Πύργο του Άιφελ να ισορροπεί πάνω στην τέντα της Καλαβασού. Θα ήταν ένα εξαιρετικό φουτουριστικό installation και για να επωφεληθεί επιπλέον η εκκλησία, θα διοργανώνονται events προσευχών και παρακλήσεων, μία φορά την εβδομάδα, για να μην ππέσει πάνω σε κανένα πλάσμα».



 

Alex James, Ραδιοφωνικός Παραγωγός  

«Εμένα θα μου άρεσε ένα μόνιμο food festival στον οικισμό της Χοιροκοιτίας, ενώ τον χειμώνα, όταν βρέχε, θα το κάνουμε κάτω από την τέντα στην Καλαβασό. Δίπλα είναι!».

 

 

Σύλια Ιωαννίδου, Παρουσιάστρια/Ραδιοφωνική Παραγωγός

Θωρώ ότι το Γυμνάσιο της Αρχαίας Σαλαμίνας μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό catwalk για επικείμενα fashion week. Τώρα που ανοιγόμαστε και στα εξωτερικά, είναι ότι πρέπει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ