Αν είσαι νέος και χωρίς πολλά λεφτά, αυτές είναι οι πόλεις που πρέπει να μετακομίσεις

Εκτός αν γουστάρεις να ζεις στην Κύπρο και να πληρώνεις σε ενοίκιο, τα 2/3 του (χαμηλού) μισθού σου.

Article featured image
Article featured image

Το ζήτημα των υψηλών ενοικίων στην Κύπρο το έχουμε σχολιάσει ουκ ολίγες φορές, όπως και το ζήτημα του υψηλού κόστους διαβίωσης. Ενώ καλύτερα να μην αναλύσουμε -σε αυτό το κείμενο- τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι μεταξύ 25-35 ετών.

Και μπορεί να μας λένε συνεχώς για την ανάπτυξη (που κανείς δεν βλέπει) και τις καλύτερες μέρες που θα ‘ρθουν, η ουσία είναι όμως πως στην παρούσα φάση, που διαρκεί χρόνια, το βιοτικό επίπεδων όσων νέων αποφάσισαν να ζήσουν μόνοι τους και να αποκολληθούν από την πατρογονική εστία, είναι ιδιαίτερα χαμηλό με τους περισσότερους να μετρούν τα ευρώ τους για να βγάλουν το μήνα.

Το MoveHub, είναι ένας οργανισμός που προωθεί τη μετακόμιση στο εξωτερικό, ετοιμάζοντας λίστες με χώρες και πόλεις που είναι ιδανικές για συνταξιούχους, άφραγκους millennials, κουρασμένους μεσήλικες κοκ.

Το 2018, δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία κατέγραψε διάφορες πόλεις, οι οποίες είναι ιδανικές για διαβίωση, για όλους εκείνους τους νέους που δεν τα βγάζουν πέρα με τα οικονομικά τους. Για να κάνει τη σύγκριση υπολόγισε παράγοντες όπως το φτηνό φαγητό, το κόστος μετακίνησης και το νοίκι, σε σχέση με το μέσο μηνιαίο εισόδημα. Έδωσε σε κάθε πόλη μια βαθμολογία, με άριστα το 100.

Το θετικό είναι πως οχτώ από τις δέκα πόλεις στο top10 της λίστας, βρίσκονται στην Ευρώπη, έτσι τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε ήπειρο.

Με λίγα λόγια εάν βαρέθηκες να τη βγάζεις σαν φοιτητής στα 30+, ετοίμασε βαλίτσες και φύγε για μία από τις πιο κάτω χώρες.edinburgh-1021490_960_720.jpgΤο Εδιμβούργο, που συγκέντρωσε βαθμολογία 82,95, έχει «τα περισσότερα φτηνά μαγαζιά για φαγητό» και το μηνιαίο νοίκι –περίπου 628 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο– είναι περίπου το 32,5% του μέσου εισοδήματος. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας έχει επίσης ωραία αρχιτεκτονική και είναι σχετικά ασφαλής.


berlin-630640_960_720.jpgΤο Βερολίνο, που είναι διάσημο για την τρελή νυχτερινή ζωή του και είναι τρίτο στη λίστα, με βαθμολογία 78,25, κέρδισε στην κατηγορία τιμής σπιτιού, καθώς οι κάτοικοι ξοδεύουν μόλις το 25,6 του εισοδήματός τους για νοίκι, δηλαδή μόλις 522 ευρώ τον μήνα για ένα μέσο διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο. Η Βιέννη, η Πράγα και η Μαδρίτη συμπληρώνουν τις top-5 επιλογές.

Όσον αφορά τις πόλεις προς αποφυγή, είναι οι συνήθεις ύποπτοι: Το μηνιαίο κόστος μετακίνησης στο Λονδίνο είναι 159 ευρώ και το νοίκι είναι πάνω από το 52% του μηνιαίου εισοδήματος και γι’ αυτό είναι 30ο ανάμεσα στις 32 πόλεις.


bar-406884_960_720.jpg


Το Σαν Φρανσίσκο, όπου το μέσο νοίκι είναι 2.163 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο, κατατάσσεται 29ο. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στο νούμερο 26, καθώς το αντίστοιχο διαμέρισμα κοστίζει πάνω από 1.493 ευρώ.

Το Τορόντο, η μοναδική καναδική πόλη στη λίστα, βρίσκεται στο νούμερο 18, με το νοίκι για ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου να κυμαίνεται στα 860 ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα του MoveHub.

Τελευταίο και καταϊδρωμένο έρχεται το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με άθλια βαθμολογία όσον αφορά το φτηνό φαγητό και την ασφάλεια, ενώ οι ενοικιαστές εκεί ξοδεύουν το 64% του μισθού τους στο νοίκι.


Με πληροφορίες από VICE GREECE
Φωτογραφίες: Pixabay

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ