Μίλα μου
Η πολύπλευρη όψη της Βασίλειας Αναξαγόρου
Η απεικόνιση ενός προσώπου ή μιας ανθρώπινης στιγμής, η ικανότητα της δημιουργού να παρατηρεί αντί να βλέπει, αποκαλύπτει την ροπή της προς την δημιουργικότητα.
Του Χρήστου Μιχάλαρου
Η κεντρική ιδέα όπως αποτυπώνεται στην πρώτη προσωπική έκθεση της Κύπριας ζωγράφου Βασίλειας Αναξαγόρου, βασίζεται στην αποδόμηση των προσώπων και στη μείωση των αντιπροσωπευτικών μορφών, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι πρότινος στις προσωπογραφίες. Άνθρωποι με δυσμορφίες, αρετές και ελαττώματα. Άνθρωποι που μας είναι ασυνήθιστα οικείοι. Άνθρωποι που αναπτύσσονται μέσα στο εύρος της ανθρωπότητας.
Η Βασίλεια Αναξαγόριυ μίλησε στη City, ενόψει των εγκαινίων της έκθεσής της στις 20 Σεπτεμβρίου, στη γκαλερί Alpha C. K. Art Gallery.
Κρίνω αναγκαίο ο θεατής να καταφέρει να εισχωρήσει στον δικό μου κόσμο, χωρίς τη δική μου καθοδήγηση.
Η ομορφιά των ανθρώπων βρίσκεται στις ατέλειές τους;
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Σαν κοινωνία τείνουμε να αναζητούμε την τελειότητα και τη συμμετρία σε καθετί γύρω μας. Αυτό είναι σχεδόν ουτοπικό. Οι ατέλειές μας, μας κάνουν ξεχωριστούς. Χωρίς αυτές θα ήμασταν ανίκανοι να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, πράγμα τρομερά επικίνδυνο. Άλλωστε, η ομορφιά κρύβεται στο διαφορετικό, στην κάθε μας ατέλεια, με αυτήν ξεκινάμε να αποκτούμε ενδιαφέρον.
Πόσες ταυτότητες κουβαλάμε μέσα μας;
Προσωπικά, θεωρώ την έννοια της ταυτότητας, τις περισσότερες φορές, αινιγματική. Εάν συμφωνήσουμε πως η ταυτότητα προσδιορίζεται μέσα από μια διαλεκτική σχέση ατόμου και κοινωνίας, τότε θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πραγματική ταυτότητα ενός ατόμου εξελίσσεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, ο κάθε παρατηρητής θα βλέπει πάντα διαφορετικές όψεις κάθε φορά που αλλάζει το πλαίσιο.
Οι ατέλειές μας, μας κάνουν ξεχωριστούς. Χωρίς αυτές θα ήμασταν ανίκανοι να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, πράγμα τρομερά επικίνδυνο.
Αν μπορούσαμε να τα βάλουμε σε τάξη, τι είναι αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο;
Αρχικά, θεωρώ πως τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Μας προσδιορίζουν. Μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η συλλογικότητα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο πρέπει να παραμελούνται. Το λέω αυτό γιατί, συνήθως, οι φιλοδοξίες απαιτούν μια εγωκεντρική ιδέα ατομικισμού, ιδέα την οποία δεν πρεσβεύω. Άρα αυτό που μας προσδιορίζει είναι η ευλάβεια, η υπομονή και η επιμονή με την οποία ακολουθούμε τα όνειρά μας.
Που θέλεις να οδηγήσεις το θεατή των έργων σου με τη μέθοδο της αφαίρεσης;
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το διάλογο μεταξύ του θεατή και των έργων μου. Επομένως, κρίνω αναγκαίο ο θεατής να καταφέρει να εισχωρήσει στον δικό μου κόσμο, χωρίς τη δική μου καθοδήγηση. Τις περισσότερες φορές ίσως και εγώ η ίδια να χάνομαι στην ακρίβεια.
Πρόκειται για την πρώτη σου ατομική έκθεση. Πώς λειτουργεί για σένα η αυτονομία, σε σύγκριση με τη συνεργασία (και) στις εκθέσεις;
Μέσα από τη συνεργασία έχω την ευκαιρία να δημιουργήσω διάλογο με άλλους διαφορετικούς καλλιτέχνες, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε συναισθήματα και να καταλήξουμε σε ένα κοινό έδαφος μέσα από τη δουλειά μας. Από την άλλη, η αυτονομία είναι μια καθαρά προσωπική εμπειρία μέσα από την οποία έχω τη δυνατότητα να εκφράσω τη δική μου φωνή. Να εκθέσω και να εκτεθώ. Μια απόπειρα να μπω σε διάλογο με τον κάθε θεατή ξεχωριστά και να τον ταξιδέψω στον δικό μου κόσμο.
Τι ακολουθεί;
Μετά την έκθεση θα μετακομίσω στην Οξφόρδη όπου θα παρακολουθήσω το πρόγραμμα, MFA Fine Art στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης, θα ολοκληρώσω το project μου με τίτλο “One Hundred Stories Left To Tell”, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να ζωντανέψει την προσωπογραφία διά της αφαιρετικής μεθόδου, μέσα από διαφορετικά υλικά που δύσκολα παντρεύονται μεταξύ τους. Τα διαφορετικά της μέσα, εξυμνούν αλλά και εξερευνούν θέματα όπως το πρόσωπο και τη μορφή γενικότερα. Παράλληλα, η έκθεση μελετά την πολύπλευρη φυσικότητα των όψεων, αλλά και την ταυτότητα της ανθρώπινης μορφής, η οποία αλλάζει μέσα στο πλαίσιο της αποξενωμένης κοινωνίας μας. Οι φιγούρες της εμπνευσμένες από την ιστορία της τέχνης που με τόση μαγεία ακολουθεί πιστά, παρουσιάζονται μία-μία ξεχωριστά ή άλλοτε σε ζεύγος, μπροστά σε ένα φόντο που αναιρεί το χωροχρόνο, με σκοπό να υπογραμμίσει και να τονίσει την πολυπλοκότητα της ύλης, στα πλαίσια μιας δικής της θεατρικής ατμόσφαιρας.
Λίγα λόγια για την εικαστικό
Η Βασίλεια Μ. Αναξαγόρου σπούδασε Fine Art (BFA) στο School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη και φοιτά στο πρόγραμμα Fine Art (MFA) στο University of Oxford στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Πορτογαλία, Κύπρο, Ελλάδα, Νέα Υόρκη και Λονδίνο.
Η έκθεση
Τίτλος: «Πολύπλευρη όψη»
Εγκαίνια την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην γκαλερί Alpha C. K. Art Gallery (Αρχ. Μακαρίου Γ’ και Παπανικολή γωνία), στη Λευκωσία και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2019. Ώρες Λειτουργίας: Τρ - Παρ 10:00 - 13:00 & 16:00 - 18:30 & Σαβ 10:00 - 13:00.