Ο συγκλονιστικός πίνακας ενός φοιτητή για το δράμα των προσφύγων

Η τραγωδία του πολέμου ζωγραφισμένη σε μια τρισδιάστατη εικόνα.

Article featured image
Article featured image

Ο Imam Al Khatry, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών, επέλεξε για την πτυχιακή του να παρουσιάσει σε έναν πίνακα τον αγώνα και τον πόνο ενός Σύρου πρόσφυγα, καθώς τραβάει το παιδί του, για να το γλυτώσει από τη δίνη του πολέμου.

Στο κάδρο, πίσω από τον άνδρα, μια ομάδα προσφύγων που και αυτοί με τη σειρά τους «κουβαλούν» στους ώμους τους την τραγωδία ενός ατέρμονου πολέμου, και οι οποίοι αναζητούν μια νέα πατρίδα όπου θα κυριαρχεί η ασφάλεια και η ελπίδα.

Ο 24χρονος καλλιτέχνης Iman Al Khatry, του Πανεπιστημίου Sultan Qaboos, θέλησε να δώσει με ένα ρεαλιστικό τρόπο τη φρίκη του πολέμου, ζωγραφίζοντας τον πόνο και τον ξεριζωμό, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας.


p1cvfsbdd91l91ie41eds2f41dhu4_900.png


«Για μένα, είναι πάντα καλύτερο για έναν καλλιτέχνη να εκφράσει μια ιδέα με τρόπο που ταιριάζει στο θέμα. Οι πρόσφυγες αποτελούν σημαντικό ζήτημα, έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους, τα παιδιά τους και τα σπίτια τους. Η κρίση των προσφύγων είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό στις ειδησεογραφικές περιοχές παντού. Ο καλλιτέχνης έχει πάντα τους δικούς τους τρόπους να υποστηρίζει και να αντιμετωπίσει τα δημόσια ζητήματα. Χρησιμοποίησα την τεχνική του Trompe l`oeil ως την έμπνευσή μου στη ζωγραφική μου για την αποχώρηση ενός Σύρου πρόσφυγα- από το πλαίσιο που συμβολίζει την πατρίδα, αλλά η καρδιά και η ψυχή του είναι ακόμη στην πατρίδα του. Είναι μια τεχνική που εξαρτάται από την ψευδαίσθηση ενός τρισδιάστατου μοντέλου, αλλά η δουλειά είναι στην πραγματικότητα επίπεδη. Για τη ζωγραφική των προσφύγων, έλαβα πολλά θετικά σχόλια σχετικά με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, διότι το θέμα που κάλυψα στη ζωγραφική αγγίξει όλους όσοι το βλέπουν. Κάποιοι με ρώτησαν ακόμη και αν μπορούσαν να αγοράσουν τον πίνακα», ήταν τα λόγια του.

Η ζωγραφική του θέτει μια σειρά ερωτήσεων, όπως ανέφερε ο Iman: «Τι θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι πρόσφυγες στη νέα χώρα; Ήταν απόφασή τους να φύγουν από το σπίτι; Βρήκαν τη ζωή που ονειρευόταν στο εξωτερικό; `Ή θα εξαφανιστούν τα όνειρά τους, όταν το πλοίο βυθιστεί στη μέση της θάλασσας»;

O Iman εξηγεί: «Παράλληλα με το ζήτημα των προσφύγων, η ζωγραφική μου απεικονίζει επίσης συναισθήματα που μπορούμε να συσχετίσουμε: Είναι η διαφυγή από το πρόβλημα μια λύση ή θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μέχρι την τελευταία αναπνοή; Είναι η απόφαση διαφυγής σωστή, όταν ένα πρόσωπο αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου»;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ