Φωτογραφία: dimitrisvetsikas1969/Pixabay
Τι κι αν η Λευκωσία μοιάζει με ανοιχτό ασθενή σε χειρουργείο εδώ και δεκαετίες. Τι κι αν η καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας μοιάζει με ριάλιτι επιβίωσης για γερά νεύρα, σημασία έχει πως από τη μία γίνονται έργα στην πόλη –άσχετα με το πότε θα ολοκληρωθούν- και από την άλλη την ίδια ταλαιπωρία που υφίστανται οι απλοί πολίτες-οδηγοί στην πρωτεύουσα, την υφίστανται και οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Με αυτό κατά νου, όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν θα έπρεπε να κάνουμε παράπονα.
Με αυτό το συμπέρασμα, λίγο πιο κομψά δοσμένο, έκλεισε την απαντητική επιστολή του ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κος Κώστας Μαυρίδης, προς όλους όσοι παραπονιούνται για τις ανοιχτές πληγές της Λευκωσίας που πριν επουλωθούν οι παλιές ανοίγουν άλλες.
Ο κύριος Μαυρίδης μάλιστα, σχολίασε και την τακτική των ΜΜΕ να αναδεικνύουν το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Λευκωσία και των έργων που γίνονται με αρνητικό πρόσημο, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμαρχο και χαϊδεύοντας τ’ αυτιά του κοινού.
Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:
Για λόγους πέραν των δυνατοτήτων και των εξουσιών μας, το Συμβούλιο και ο Δήμαρχος βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδήριτο ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, παρά τις μεγάλες οικονομικές αδυναμίες, λόγω λιτότητας και με απίστευτα μειωμένη υπηρεσία. Γεγονός που οι διάφοροι κατακριτές αγνοούν ή σκοπίμως αποκρύπτουν και είτε από τον καναπέ τους είτε μέσα από το κομματικό κουβούκλιό τους, παρεμβαίνουν όταν ο καιρός τους εύνοά για να εξυπηρετήσουν το στόχο τους.
Λόγω της έναρξης των έργων ανάπλασης της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση αναβίωσε η γνωστή επωδός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «εργοτάξιο η πρωτεύουσα – μεγάλες ταλαιπωρίες πολιτών, επισκεπτών και καταστηματαρχών», μια επωδός που προδιαθέτει το κοινό αρνητικά και εύκολα και ανώδυνα χαϊδεύει τα αυτιά και κατανέμει ευθύνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά κύριο λόγο στον Δήμαρχο.
Σχετικά με το κτίριο του νέου Δημαρχείου, ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον Λέλλο Δημητριάδη και ότι πέρασαν δύο πενταετίες από δύο νέους Δημάρχους «με παλινδρομήσεις, αλλαγές και δικαστικές αποφάσεις» και κληρονομικά κατέληξε στα χέρια του σημερινού Δημάρχου, δημιουργώντας την υποχρέωση αποπεράτωσής του.
Η Πλατεία Ελευθερίας πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε συνδυασμένα με την ανάπλαση του Αστικού Εμπορικού Κέντρου, μπήκαν οι μπουλντόζες στην Τάφρο και αφού έσκαψαν και έφραξαν τα πάντα άρχισαν οι εμπλοκές με μεγάλες απώλειες χρόνου και χρήματος (μία δεκαετία και αρκετά εκατομμύρια). Επιτέλους με μαραθώνιο αγώνα δόθηκε λύση, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την υποχρέωση της άμεσης αποπεράτωσής του.
Ενώ τέθηκε ενώπιον του σημερινού Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου το δίλημμα να διαχωρίσουμε τον κοινό σχεδιασμό της ανάπλασης του Κέντρου από την Πλατεία ή να προχωρήσουν ταυτόχρονα για να αποδώσουν την προσδοκώμενη αξία τα αλληλένδετα αυτά έργα και να κλείσει οριστικά η ταλαιπωρία. Εκτός αυτού, λάβαμε σοβαρά υπόψη ότι μέρος των έργων είναι συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά ταμεία και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν κονδύλια, επισημαίνει.
Δεν έχω πρόθεση να αποδώσω αλλού ευθύνες ή να αποποιηθώ των δικών μας ευθυνών. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε αμέλεια, προχειρότητα ή άλλη πρόθεση εκτός από την κατανόηση για την ταλαιπωρία. Το σύνολο του Συμβουλίου και ο Δήμαρχος, υφίστανται και αυτοί τα προβλήματα, γιατί είμαστε όλοι συνδημότες.