Πόσο εύκολο είναι τελικά να αλλάξεις τράπεζα;

Σε συζήτηση που είχαμε με ένα συνάδελφο, προέκυψε το θέμα αλλαγής τράπεζας και πόσο εύκολο είναι να μεταφέρεις το λογαριασμό σου στην τράπεζα της επιλογής σου.

Article featured image
Article featured image

Ρωτήσαμε από δω, ρωτήσαμε από εκεί, αλλά όπως φάνηκε κανείς δεν ήξερε ακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει σε τέτοια περίπτωση.

Έτσι, πήραμε το θέμα ζεστά και αποφασίσαμε να το ψάξουμε λιγάκι – σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι με αυτή την απορία. Κάπως έτσι, πέσαμε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight) και ανακαλύψαμε πως τελικά η διαδικασία είναι πολύ απλή, χωρίς να απαιτεί καθόλου κόπο ή χρόνο από μέρους σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώσεις την καινούργια σου τράπεζα και αυτή θα τα αναλάβει όλα!

Επίσης, κάτι άλλο που έχουμε μάθει, είναι ότι μπορείς να συγκρίνεις τις χρεώσεις των τραπεζών πολύ εύκολα και αυτοματοποιημένα, χωρίς να χρειάζεται να πνίγεσαι στην χαρτούρα ή να ψάχνεις την ιστοσελίδα της κάθε τράπεζας μια-μια. Το εργαλείο σύγκρισης τελών, που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει με σχετική Οδηγία της, κάνει όλη τη δουλειά για εσένα, για να μπορείς εύκολα να επιλέξεις την τράπεζα που ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι προτού αλλάξεις λογαριασμό, η νέα τράπεζα οφείλει να σου δώσει ένα έγγραφο με τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τον λογαριασμό σου καθώς και όλα τα σχετικά τέλη (δελτίο πληροφόρησης περί τελών). Εφόσον γίνεις πελάτης της, οφείλει να σου παρέχει, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που σε επιβαρύνουν.

Ως καταναλωτής στην ΕΕ έχεις περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα νομίζεις, τα οποία θεσπίστηκαν για να σε προστατεύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό ακριβώς υπενθυμίζει η εκστρατεία ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight) στους καταναλωτές, η οποία πραγματοποιείται από το DG Just (διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης και των καταναλωτών). Με εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. στοχεύει στη διευκόλυνση των καταναλωτών μέσω ξεκάθαρων πολιτικών και οδηγιών οι οποίες προωθούν τη διαφάνεια, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Μάθε ποια είναι και πώς μπορείς να τα ασκήσεις: https://europa.eu/youreuright/home_el

Gallery image
Gallery image

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ