Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το «Nevermind» των Nirvana

Αν μου ζητούσε κάποιος να θυμηθώ ένα οποιουδήποτε εξώφυλλο άλμπουμ, αυτό που θα ερχόταν αμέσως στο μυαλό μου θα ήταν το «Nevermind» των Nirvana.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Πέτρος Αθανασίου


Ένα ιντριγκαδόρικο για την εποχή εξώφυλλο το οποίο απεικονίζει ένα μωρό μέσα στο νερό να κολυμπάει, προσπαθώντας να πιάσει ένα δολάριο που βρίσκεται μπροστά του ως δόλωμα, πιασμένο σε ένα αγκίστρι.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για ευνόητους λόγους, υπήρχε ανησυχία ότι μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις από το γεγονός ότι φαίνεται το μόριο του μωρού. Κάπου εκεί ήρθε και η αντίδραση του Cobain στην ενδεχόμενη ή μάλλον αναμενόμενη λογοκρισία, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί ένα αυτοκόλλητο που θα έλεγε «Eάν νιώθεις προσβεβλημένος από αυτό, είσαι ένας κρυφός παιδόφιλος!» (αυτοκόλλητο το οποίο εν τέλει ποτέ δεν κολλήθηκε).


nevermindas.jpg


Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1991, τοποθετήθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων ένα άλμπουμ το οποίο έμελλε να αλλάξει για πάντα την έννοια «Grunge», ένα άλμπουμ το οποίο επαναπροσδιόρισε τη μουσική βιομηχανία, ένα άλμπουμ που μας έκανε να βλέπουμε φανατικά MTV.

Για να αντιληφθείτε την τεράστια επιτυχία του άλμπουμ, η δισκογραφική εταιρεία (DGC Records) ήλπιζε να πουλήσει γύρω στα 250.000 αντίτυπα, όμως το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, το θρυλικό πλέον «Smells like teen spirit», έκανε τέτοιο πάταγο, που έφτασε να πουλάει 400.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα χρόνο αργότερα, άγγιξε την κορυφή του Billboard album chart, αποκαθηλώνοντας τον ακλόνητο μέχρι τότε Michael Jackson με το «Dangerous».

Έκτοτε, το Nevermind ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις παγκοσμίως, και οι Nirvana εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που μεγαλώσαμε ακούγοντάς τους, αλλά και για αυτούς που ήταν (ή είναι) αγέννητοι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ