Η ιστορία πίσω από το περιβόητο ροζ σπίτι-τούρτα στη Λάρνακα

Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, το οποίο μέχρι και σήμερα κόσμος που επισκέπτεται τη Λάρνακα το φωτογραφίζει.

Article featured image
Article featured image

Το πετύχαμε σε μία πρόσφατη επίσκεψή μας στη Λάρνακα, και όπως μας ενημέρωσαν ντόπιοι φίλοι που ήταν μαζί μας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και κάπως μυστήρια αξιοθέατα της Λάρνακας.

Το σπίτι-τούρτα, όπως το ονομάζουν, άρχισε να κτίζεται το 1962 και αποπερατώθηκε το 1964 με την αρχιτεκτονική σύλληψη του σχεδίου να ήταν μία ιδέα της ιδιοκτήτριας του σπιτιού, Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου.

img_3943.jpg
Σωκράτης Αντωνιάδης


Το σπίτι-τούρτα βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αρτέμιδος και Φανερωμένης και το οικόπεδο αρχικά ανήκε στον Δημήτρη Κουτουμάνο, που ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας (ο Κουτουμάνος κατείχε μεγάλη έκταση γης στην περιοχή Φανερωμένης).

Κατά το κτίσιμο του σπιτιού βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα (είναι γνωστό πως ή περιοχή Φανερωμένης βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του αρχαίου Κιτίου). Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, βέρα Σκαλιώτισα, παντρεύτηκε τον αείμνηστο Δημητράκη Χατζηκωνστατίνου από την Αμμόχωστο.


img_3944.jpg
Σωκράτης Αντωνιάδης



Ο πατέρας της Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου, Νίκος Αναστασιάδης, καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ η μητέρα της Ευανθία, το γένος Τσιγγαρίδου, από τη Λάρνακα.

Σήμερα το ιδιαίτερο αυτό αρχιτεκτόνημα αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό με τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι εξακολουθούν να το κατοικούν, να χαίρονται την αγάπη του κόσμου για το σπίτι τους.


img_3942.jpg
Σωκράτης Αντωνιάδης




Εδώ να σημειωθεί ότι παρόμοιο χτίσμα υπήρχε και στην Λευκωσία και ανήκε στον δερματολόγο-γιατρό Τύμβιο.

To_spiti_tes_oikogeneias_tou_Dr_Tumbiou_sten_.width-1024.jpg
Το σπίτι της οικογένειας του Δρ. Τύμβιου στην οδό Πινδάρου στη Λευκωσία, γνωστό και ως 'Τούρτα' 1965. Κατεδαφίστηκε το 1988, Ζήνων Σταυρινίδης


Πληροφορίες: https://larnacainhistory.wordpress.com
Φωτογραφίες: Σωκράτης Αντωνιάδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ