Το 9ο ISFFC ανακοίνωσε τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής του

Έρχεται στο Θέατρο Ριάλτο, μεταξύ 12-18 Οκτωβρίου.

Article featured image
Article featured image

Tο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου ετοιμάζει και φέτος ένα πλούσιο καθώς και συναρπαστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους από ολόκληρο τον πλανήτη, πλαισιωμένο από ειδικά αφιερώματα στην τέχνη του κινηματογράφου. Στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, το οποίο χωρίζεται σε διεθνές και εθνικό, θα δούμε και φέτος δεκάδες ταινίες, εκ των οποίων κάποιες θα βραβευθούν με τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ! Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αναλαμβάνει και φέτος πενταμελής κριτική επιτροπή, στελεχωμένη από επαγγελματίες της κινηματογραφικής κοινότητας από την Κύπρο και το εξωτερικό.

13 OKT18_342 Short Films.jpg


Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος ο Miguel Dias από την Πορτογαλία (κεντρική φωτογραφία), Καλλιτεχνικός Διευθυντής ενός από τα διασημότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ευρώπη, του Διεθνούς Φεστιβάλ Curtas Vila do Conde. Ο κ. Dias είναι επίσης Διευθυντής του Portuguese Short Film Agency, που έχει στόχο την προώθηση και διεθνή διανομή των πορτογαλικών ταινιών μικρού μήκους.



Τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:

  • Alen Munitić, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Mediterranean Film Festival Split, (Κροατία)

Alen Munitić.JPG

Το Mediterranean Film Festival Split, είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη, εστιάζοντας το πρόγραμμά του σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τις χώρες της Μεσογείου. Το 2012, ο κ. Munitić ίδρυσε το Kino Mediteran, ένα πρόγραμμα κινηματογραφικής αναβίωσης στα νησιά της Κροατίας και τις παραθαλάσσιες πόλεις, όπου οι κινηματογράφοι είχαν παραμείνει κλειστοί για χρόνια. Το 2018, το Kino Mediteran διοργάνωσε 702 προβολές 126 ταινιών και υποδέχθηκε 48.628 θεατές. Από το 2018, ο Munitić είναι Πρόεδρος του Κροατικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογράφων ‘Kino Mreža’.


  • Angelique Muller, Υπεύθυνη Προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλέτα (Μάλτα)

Angelique_Muller.png

Από το 2015, η κα Muller είναι υπεύθυνη προγράμματος του Film Grain Foundation, το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλέτα. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής (Triade Film, Παρίσι), ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει και μια ταινία μικρού μήκους σε συμπαραγωγή με τις εταιρείες παραγωγής Bizibi (Παρίσι) και Sajjetta (Μάλτα).


  • Γιώργος Ζώης, Σκηνοθέτης - Παραγωγός (Ελλάδα)

YorgosZois.jpg

Ο Γιώργος Ζώης είναι Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός που εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο, με υποτροφία από τον Κώστα Γαβρά. Το έργο του βραβεύθηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού (Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Ρότερνταμ, Telluride, Palm Springs, Clermont Ferrand, Βραβείο EFA καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας κ.ά.). Οι ταινίες του προσελκύουν το ενδιαφέρον των κριτικών για την πρωτοτυπία στη φόρμα τους, την αφηγηματική τους δεινότητα και την αισθητική τους. Τo Third Kind είναι η τέταρτη μικρού μήκους ταινία του μετά το Casus Belli, το Τίτλοι Τέλους και την 8η Ήπειρο που έκαναν και οι τρεις, όπως και η μεγάλου μήκους ταινία του το Interruption, την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Βενετίας.


  • Μυρσίνη Αριστείδου, Σκηνοθέτις (Κύπρος)
Myrsini_Aristidou.jpg

Η Μυρσίνη Αριστείδου είναι Κύπρια σκηνοθέτις. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό σκηνοθεσίας από τη Σχολή Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, NYU Tisch School of the Arts το 2017, και κατέχει προπτυχιακό τίτλο (BFA) στον κλάδο Κινηματογράφου και Ιστορίας της Τέχνης από το Pratt Institute in New York. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη μικρού μήκους της με τίτλο Aria (2017), που βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας στο περσινό 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, έκανε πρεμιέρα στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η προηγούμενη ταινία της με τίτλο Semele (2015), απέσπασε πληθώρα βραβείων σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Berlinale Generation Kplus (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου). Eίναι συνιδρύτρια του Ιδρύματος S’agapo Childen’s Foundation. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η οποία συμμετείχε στο TIFF Toronto Talent Lab το 2016, στο Berlinale Talents 2017, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών Cannes Cinefondation Residence το 2017 και στο πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίου Torino Script Lab 2017.

16 OKT18_405 Short Films.jpg


Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π.Α.Ν και του Θεάτρου Ριάλτο.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc19

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου, την ιστοσελίδα του, ή την εφαρμογή Rialto Theatre App)

Κατάλληλο για άνω των 18.

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy




Διοργανωτές:


Xορηγοί Επικοινωνίας:
CITY, ΡΙΚ, Eρτ3


Υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού,
Κ. Νίκου Νικολαΐδη

Επίσημος Εταίρος: Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA)

Επίσημος Χορηγός: AUDI

Τεχνική Υποστήριξη: Εvent Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: The Mediterranean Beach Hotel

Στηρίζουν: Πρεσβεία Ιταλίας, Ινστιτούτο Γκαίτε, Tεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Βιβλιοτρόπιο, Παλιό Ξυδάδικο, ΕΤΑΛ,

Πανεπιστήμιο Κύπρου Γραφείο Αποφοίτων, Εφημερίδα Λεμεσός, Vestnik Kipra

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ