«Η Ε.Ε διανύει την εβδομάδα πολυγλωσσίας κι εμείς στην Κύπρο πρέπει να προωθήσουμε τη διγλωσσία»

Ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, προωθεί την καθιέρωση της τουρκικής, ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε και εξηγεί το γιατί.

Article featured image
Article featured image

Εν μέσω αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων και από τους άλλους Κύπριους συναδέλφους του, ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρκέρ, ζήτησε προ ημερών από την Κομισιόν, την καθιέρωση της τουρκικής, ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας το γεγονός στην εκπομπή του Σίγμα, Μεσημέρι και Κάτι, ο Κιζιλγιουρέκ είπε πως ήταν μία υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και στις δύο κοινότητες και αυτό που κάνει είναι να τηρήσει την υπόσχεσή του. «Με το που ξεκίνησαν οι εργασίες, αρχές Σεπτεμβρίου, έθεσαν το θέμα στην κομισιόν. Θεωρώ πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα διευκολύνει τους Τ/κ να ενσωματωθούν ευκολότερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και φυσικά θα διευκολύνει και την επανένωση του νησιού».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η χρονική περίοδος είναι λάθος, ένεκα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ενέργειες που γίνονται στην Αμμόχωστο, ο Κιζίλγιουρεκ απάντησε πως «ποτέ δεν θα υπάρξει κατάλληλη στιγμή», ενώ αναρωτήθηκε πως μπορεί το θέμα της γλώσσα να συνδέεται ή να επηρεάζει αυτά τα θέματα.

Παράλληλα ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως αν κάποιοι έχουν πρόβλημα με τη γλώσσα των Τ/κ, τότε υπάρχει πρόβλημα, τονίζοντας πως όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά μένει εξαρτημένη από την Τουρκία τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το ζήτημα της επανένωσης του νησιού.

Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης της απομόνωσης των Τ/κ, επικαλούμενος και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαστε σε εβδομάδα πολυγλωσσίας στην Ε.Ε κι εμείς στην Κύπρο έπρεπε να προωθήσουμε τη διγλωσσία».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ