Ο Τραμπ πάει σε δίκη για εθνική προδοσία και δεν είναι κάτι που μας κάνει εντύπωση

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και τη θητείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ουκ ολίγες φορές προχώρησε σε άνομες και ανήθικες πρακτικές για να εδραιώσει τη θέση του. Να, όμως, που οι ΗΠΑ δεν είναι Κύπρος!

Ο Τραμπ πάει σε δίκη για εθνική προδοσία και δεν είναι κάτι που μας κάνει εντύπωση

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και τη θητείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ουκ ολίγες φορές προχώρησε σε άνομες και ανήθικες πρακτικές για να εδραιώσει τη θέση του. Να, όμως, που οι ΗΠΑ δεν είναι Κύπρος!

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: hafteh7 /PixabayΑν κάτι τέτοιο γινόταν στην Κύπρο, αν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κάποιο άλλο σημαίνων πολιτικό πρόσωπο κατηγορείτο για εθνική προδοσία, το πολύ-πολύ να έβγαινε κάποιο άλλο σκάνδαλο για να ξεχαστεί αυτό. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται πως η Δημοκρατία λειτουργεί λίγο καλύτερα ακόμα, καθώς ο Τράμπ είναι η τέταρτη περίπτωση Αμερικανού Προέδρου που οδηγείται στο δικαστήριο ενόσω είναι ακόμη εν ενεργεία.

Αφορμή για τον «κατηγορούμενο» Τραμπ είναι η υπόθεση της παράτυπης πίεσης στην Ουκρανία για τη συλλογή πληροφοριών που εμμέσως θα έπλητταν τον Τζο Μπάιντεν, τον αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα και ενδεχομένως αντίπαλό του στις εκλογές 2020. Ανώνυμος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ανέφερε ότι ο Τραμπ παρενέβη προσωπικά για την άσκηση πίεσης κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε πληροφορίες για τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του Τζο Μπάιντεν. Ο μάρτυρας δηλώνει τώρα ότι θέλει να καταθέσει για όσα γνωρίζει κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα. Από την πλευρά του ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να δώσει στη δημοσιότητα τη συνομιλία που είχε με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα αδικήματα που να δικαιολογούν την καθαίρεση; Ο Guardian τονίζει ότι όντως υπάρχει σειρά αμφιλεγόμενων ενεργειών από την πλευρά του Τραμπ, όπως η παραβίαση των κανονισμών για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας, η παράνομη διάθεση χρημάτων από άλλους πόρους για την κατασκευή του τείχους, αλλά το θέμα είναι πλέον διαφορετικό.

Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να καθαιρεθεί για «προδοσία, δωροληψία και άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα (other high crimes and misdemeanors)». Ο ασαφής κατάλογος είναι αντικείμενο νομικής διαμάχης εδώ και δεκαετίες. Η δικαστική επιτροπή, στη συνέχεια και βάσει των ευρημάτων, θα διατυπώσει το παραπεμπτικό για την καθαίρεση του Τραμπ, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν περάσει και αυτό το στάδιο, η δίκη θα γίνει στη Γερουσία, η οποία πρέπει να αποφασίσει για την καθαίρεση με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Guardian, ότι θα πρέπει να υπάρξουν περί τους 20 ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που θα αποστατήσουν και θα ψηφίσουν κατά του ρεπουμπλικανού προέδρου. Πράγμα δύσκολο έως απίθανο, γι’ αυτό και πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως ένα «σόου εντυπώσεων» καθώς όταν φτάσει στη Γερουσία, θα καταρρεύσει.

Δεν υπάρχει χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορούμε να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οπωσδήποτε όμως θα χρειαστούν πολλοί μήνες με έρευνες, καταθέσεις και μαρτυρίες. Φυσικά, υπάρχει και το πολιτικό κόστος (αλλά και τα κέρδη) από την παραπομπή, το οποίο πρέπει να υπολογίζουν και οι δύο πλευρές.

Ο Τραμπ θα βλέπει το κύρος του να φθείρεται, αλλά αυτό δεν τον έχει απασχολήσει εδώ και τρία χρόνια. Τουναντίον θα μπορεί να φωνάζει για «κυνήγι μαγισσών» και να κατηγορεί τα ΜΜΕ και τις ελίτ, γοητεύοντας εκείνους τους ψηφοφόρους που τον έστειλαν στον Λευκό Οίκο και το 2016.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, 14 μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, αλλάζει δραματικά. Ο Τραμπ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και βλέπει εκείνους που προέβλεπαν ότι δεν θα προλάβει καν να ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο να αναθαρρούν. Από την άλλη ο Μπάιντεν αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή και σύμβολο του στρατοπέδου του Δημοκρατικού Κόμματος λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα.


Με πληροφορίες από
https://www.protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ