Ακόμη μία νίκη της εκκλησίας της Κύπρου έναντι του κοσμικού κράτους

«Νυν υπερ πάντων ο οβολός»

Article featured image
Article featured image

Μετά την επικαιροποίηση της συμφωνίας μεταξύ εκκλησίας και κράτους για συνέχιση και σταδιακή αύξηση του κρατικού μισθολογίου των ιερέων, ακόμη μία νίκη σημείωσε η εκκλησία της Κύπρου έναντι του κοσμικού κράτους που υποτίθεται ότι είναι η Κύπρος.

Με 20 βουλευτές εναντίον (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ), 18 υπέρ (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών) και 4 αποχές, καταψηφίστηκε τελικά από την ολομέλεια της βουλής η πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, η οποία έδινε το δικαίωμα στους συγγενείς ενός αποθανόντα να αποφασίζουν για το που θα διατίθενται τα χρήματα από τους εράνους σε κηδείες που είθισται να γίνονται, στον περίβολο των ναών και όχι οι εκκλησιαστικοί επίτροποι.

Πλέον, μετά την καταψήφιση της πρότασης, ο πρώτος λόγος για το που θα διατίθενται τα χρήματα, παραμένει στους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και τους ιερείς, αντί στις οικογένειες των αποθανόντων, με τους πρώτους να κρίνουν κατά το δοκούν για το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα.


Έντονη ήταν και η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη να δηλώνει από το βήμα της βουλής: «Ο Πρόεδρος αυτής της χώρας έκανε συμπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο», με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, να του απαντά πως «η Εκκλησία λειτουργεί απόλυτα σωστά και δουλεύει άψογα. Εγώ προστατεύω αυτό τον θεσμό, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Το ΔΗΣΥ καταψήφισε την πρόταση νόμου, τονίζοντας πως η Εκκλησία δικαιούται να ρυθμίζει τα του οίκου της και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό το θέμα. Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως τα προβλήματα έχουν περιοριστεί, οπόταν ο νόμος φαίνεται ότι λειτουργεί σωστά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, διερωτήθηκε «τα ρυθμίσαμε όλα και έμεινε αυτό να ρυθμίσουμε;», ενώ πρόσθεσε πως σε όσες κηδείες πήγε, δεν έγινε ποτέ το οποιοδήποτε παρατράγουδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ