«Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας ασχολούνται κυριολεκτικά με τρίχες»

Η σκληρή απάντηση της Παγκύπριας Συντονιστικής Ένωσης Μαθητών και ποιες οι επόμενες ενέργειες τους.

Article featured image
Article featured image

Σε αποτέλεσμα των νέων κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ΠΣΕΜ με χθεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στη συντηρητική στάση του υπουργείου σε σχέση με την εμφάνιση των μαθητών, η οποία ενισχύει το στρατοκρατικό κλίμα στα σχολεία, όπως αναφέρει. Παράλληλα το μαθητικό κίνημα προειδοποιεί πως εάν δεν εισακουστούν οι εισηγήσεις τους θα προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ως ΠΣΕΜ εκφράζουμε την έντονη μας ανησυχία σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας και τα δημοσιεύματα που αφορούν τη μαθητική στολή. Στη συζήτηση γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει η μαθητική στολή βάζοντας την σε πιο συντηρητικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο προτείνει όπως απαγορεύονται τα γένια, η κοτσίδα, τα σκουλαρίκια για τα αγόρια και οι ψεύτικες βλεφαρίδες, οι ανταύγειες, τα βαμμένα νύχια, τα κολάν και τα στενά παντελόνια για τα κορίτσια. Επίσης γίνεται αναφορά για απαγόρευση συγκεκριμένων τύπων τζιν παντελονιών και για τα κορίτσια να είναι υποχρεωτική η φούστα. Αυτές οι νοοτροπίες εκφράζουν αντιλήψεις άλλων περασμένων εποχών και οδηγούν την εκπαίδευση χρόνια πίσω. Αντί οι αρμόδιοι του Υπουργείου να ασχολούνται κυριολεκτικά με τρίχες ας κοιτάξουν τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τις υποδομές των σχολείων μας και άλλα πολλά προβλήματα. Η εμφάνιση του μαθητή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επίδοση του ούτε είναι δείγμα καλής διαγωγής.

Ως ΠΣΕΜ εκφράσαμε την αντίθεση μας στην Επιτροπή Κανονισμών για την προσπάθεια πισωγυρίσματος στα ζητήματα της στολής. Ευελπιστούμε ότι θα τερματιστεί η οποιαδήποτε σκέψη για ενίσχυση του στρατοκρατικού κλίματος στα σχολεία και ότι στην αυριανή (3/9/2019) συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμών δεν θα μπει ζήτημα για συντηρητικές αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο για τη μαθητική στολή. Σε αντίθετη περίπτωση το μαθητικό κίνημα είναι έτοιμο να πάρει δυναμικά μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι ως ΠΣΕΜ έχουμε συνεδριακή θέση για τα θέματα της μαθητικής στολής και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική κατάργηση της. Αγωνιζόμαστε δηλαδή μέχρι την μέρα που το σχολείο θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένας χώρος ξεχωριστός και αποκομμένος από την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ