Πάει ξανά σε εκλογές η Βρετανία;

Τι έχει στο μυαλό του ο Μπόρις Τζόνσον;

Article featured image
Article featured image

Στόχο ζωής φαίνεται πως έβαλε ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να εφαρμόσει το Brexit και είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα πάντα για να το πετύχει.

Αφού ζήτησε παύση των εργασιών του κοινοβουλίου από τη Βασίλισσα, και την πέτυχε, τώρα προχωρά με πρόταση στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου. Η πρόταση θα υποβληθεί σήμερα, Τρίτη, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση και οι «αντάρτες» Συντηρητικοί βουλευτές πετύχουν στην προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας αυτής της εβδομάδας για να περάσουν νόμο κατά του no deal στο Brexit.

Σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, εφόσον αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, την Τετάρτη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της πρότασης για πρόωρες εκλογές.

Ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές μετά από εισήγηση της κυβέρνησης θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων.


Στο διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι αν ένα πράγμα εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους «είναι η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι οι βουλευτές ίσως βρουν κάποιον τρόπο να ακυρώσουν το δημοψήφισμα» ή ότι θα ψηφίσουν «μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν για μία ακόμα άσκοπη καθυστέρηση».

Σημείωσε ξανά ότι μια νομοθετική απόπειρα αναβολής του Brexit θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

«Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν περιστάσεις υπό τις οποίες θα ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουμε. Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν χωρίς αλλά», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όπως και ο λαός έτσι και ο ίδιος δεν επιθυμεί εκλογές.

Η δήλωσή του κατά των εκλογών ερμηνεύεται ως προληπτική προσπάθεια να αποδώσει την ευθύνη για μία ακόμα εκλογική διαδικασία μέσα σε λίγα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν το Εργατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει μια πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το πρωί ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θέλει εκλογές υπό οποιαδήποτε συνθήκη, αλλά αργότερα στελέχη και βουλευτές του κόμματος δήλωναν ότι εφόσον το βασικό διακύβευμα είναι η αποτροπή του no deal προτιμούν τον ασφαλέστερο δρόμο της νομοθετικής απαγόρευσης του σκληρού Brexit και έπειτα να επιδιωχθεί η διενέργεια εκλογών ή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι βουλευτές δημοσίευσαν το νομοσχέδιο που θα επιχειρήσουν να προωθήσουν αυτή την εβδομάδα, το οποίο ορίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου, θα πρέπει να ζητηθεί η ρητή συγκατάθεση των βουλευτών για ένα no deal. Αν αυτή η συγκατάθεση δε δοθεί, όπως θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα συμβεί, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ