Ξέρεις τι σημαίνει «φαρσί»;

Λογικά θα το γνωρίζεις από τη φράση «μιλάει φαρσί», μόνο που το «φαρσί» δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεσαι ή νομίζεις.

Article featured image
Article featured image

Πολυφορεμένη φράση η οποία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου κάποιος μιλάει μία ξένη γλώσσα άπταιστα, θέλοντας να τονίσει το πόσο καλά γνωρίζει αυτή τη γλώσσα, η οποία δεν είναι η μητρική του.

Τι σημαίνει, όμως, φαρσί και γιατί χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό;

«Φαρσί» λοιπόν, ονομαζόταν η Περσική (ινδοευρωπαϊκή) γλώσσα που ομιλείται στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη νότιο Ρωσία, σε όμορες χώρες και αλλού και αποτελεί γόνο της Αρχαία Περσικής γλώσσας.

Η γλώσσα καλείται Φαρσί στο Ιράν, το είδος που ομιλείται στο Αφγανιστάν καλείται Νταρί, ενώ στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την κεντρική Ασία το είδος της περσικής γλώσσας που ομιλείται καλείται Τατζίκ.

Δυο εκδοχές που επικράτησαν για τη χρήση της, στη γνωστή έκφραση, λένε πως είτε είναι τουρκικό κατάλοιπο που παραπέμπει στην εποχή που για ένα Τούρκο (τουλάχιστον για τον μορφωμένο και ανώτερης κοινωνικής τάξης Τούρκο) η άριστη γνώση της περσικής ήταν κάτι το αναγκαίο και φυσικό, είτε επειδή τα περσικά ή «η φαρσί» ήταν μια γλώσσα που αναγκαστικά μιλούσαν και πολλοί Ίωνες και Αιολείς στην αρχαία Ιωνία είτε για να εμπορεύονται με τους γείτονές τους Πέρσες, είτε για να επιβιώνουν όταν οι γείτονες τους κατακτούσαν. Οπότε έπρεπε να μιλάνε φαρσί και να τα μιλάνε καλά…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ