17 «θεϊκές» ατάκες του Αρχιεπισκόπου από τη συνέντευξη στη Σημερινή

Ο δημοσιογράφος της Σημερινής Μιχάλης Παπαδόπουλος συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και δημοσίευσε στη χθεσινή έκδοση (29/9) μια συνέντευξη των 5 χιλιάδων λέξεων.

Article featured image
Article featured image

Όπως συμβαίνει πάντα, ο Αρχιεπίσκοπος… τα είπε όλα!


Άλλωστε, «το 'χει» με τις συνεντεύξεις. Ανέκαθεν «το είχε»!




Πιο κάτω απομονώσαμε 17 από τις πιο «θεϊκές» ατάκες του, τις οποίς παραθέτουμε χωρίς σχόλιο.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ IQ ΜΑΣ

«Αυτά τα προβλήματα, που άρχισαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, είναι καλώς τροχοδρομημένα και προγραμματισμένα. Τα προβλήματα δεν είναι πραγματικά, αλλά, όπως είπα, τροχοδρομημένα. Γιατί στόχος είναι το φάγωμα του Υπουργού της Παιδείας, ο οποίος θέλει και επιχειρεί να κάνει τομές στα πράγματα της εκπαίδευσης».

«Η Παιδεία μας πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να γίνουμε ουραγοί της Ευρώπης. Το IQ του Κυπρίου είναι υψηλό και πρέπει και το μορφωτικό επίπεδο να ψηλώσει. Δυστυχώς, μερικοί είναι οκνηροί και λυπάμαι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν ως πνευματικοί άνθρωποι».

«Για μένα, είναι βίτσα που θέλουν, είναι ντροπή! Πού φθάσαμε! Να μένουμε αγράμματοι; Αυτό θέλουμε; Αντί να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν απεργία; Πού φθάσαμε; Είναι δυνατόν να κατευθύνουν τα σχολεία οι μαθητές, αντί οι διευθύνσεις και οι καθηγητές;».



ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

«Αν υπάρχουν πέντε άμυαλοι, που δηλώνουν και άθεοι, πρέπει να τους ακούσουμε εκείνους; Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι που αγαπούν την Εκκλησία. Δεν πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν αυτήν τη συντριπτική πλειοψηφία και να ακούσουμε πέντε ανόητους ανθρώπους; Είναι ντροπής πράγματα. Εάν μερικοί θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνον «Κύριε, Ελέησον», να το βγάλουν από το μυαλό τους».



ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ

«Από μελέτες που έχουμε διαβάσει, υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους έτσι έφτιαξε η φύση. Βλέπεις την κατασκευή κάποιου άντρα και νομίζεις ότι είναι γυναίκα. Έτσι τον έστειλε η φύση. Εμείς προσευχόμεθα γι’ αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους εχθρευόμεθα. Απλώς, έχουν πρόβλημα».

«Δεν είναι ανάγκη να προκαλούν και να υπερηφανεύονται γι’ αυτό. Ούτε να παντρεύονται επίσημα, προκαλώντας. Διότι, επαναλαμβάνω, η κουλτούρα του λαού μας δεν είναι αυτή».

«Στην Αμερική έγιναν μερικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι δεν εγεννήθησαν με εγγενείς ροπές προς την ομοφυλοφιλία, αλλά έγιναν ομοφυλόφιλοι, λόγω της επίδρασης του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν αγωνίστηκαν για να υπερπηδήσουν το πρόβλημά τους, και αυτοί μπορούσαν να το πράξουν».

«Κατήντησε, πλέον, να μην μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, γιατί, σύμφωνα και με την κειμένη νομοθεσία, μπορεί να πάμε και φυλακή. Εμείς, ωστόσο, αγαπάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους σεβόμεθα. Αλλά, το έχουν παρακάμει. Και είδαμε πώς άρχισαν να επιτίθενται και στις εκκλησίες. Ας κάτσουν λίγο την μπάλα κάτω και να σεβαστούν το ήθος αυτού του λαού. Δεν είναι αυτό το ήθος του λαού μας. Για όνομά του Θεού, πού θα φτάσουμε! Έχουμε τόσα προβλήματα εθνικά, αυτό μας έλειπε τώρα. Προσωπικά, πήρα αρκετές επιστολές, στις οποίες μου επιτίθενται και μάλιστα κάποιος μου λέει ότι «είναι καύχημά μου που είμαι ομοφυλόφιλος». Με γεια σου και χαρά σου! Ας είσαι ομοφυλόφιλος. Αλλά θα βγεις να το φωνάζεις και περιμένεις από μένα να σου πω μπράβο; Θέλουν να τους χειροκροτήσουμε κιόλας… Ε, όχι, δεν θα το κάνουμε».



ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

«Εγώ, δεν ήρθα εδώ για να κορέσω κάποια φιλοδοξία. […] Εγώ δεν ήρθα για να σταθώ ψηλά στον θρόνο και να απολαμβάνω τη δόξα. Δεν το έκανα ποτέ».



ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Μπορεί να έρθει ένας μαθητής που τέλειωσε το σχολείο με 20, αλλά μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί να είναι άριστος φιλόλογος, χημικός, μηχανολόγος κ.λπ., αλλά θεολόγος παπάς δεν μπορεί να γίνει. Έχουμε ιερείς που διαθέτουν μέχρι και διδακτορικό. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που ανέφερα, κάνουν ζημιά στην Εκκλησία. Δεν μπορεί να είσαι πνευματικός και να μην τηρείς τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Τι θα πεις στον εξομολογούμενο που θα έρθει; Αυτό είναι το θέμα. Έχω δώσει εντολή, όσοι επισημανθεί ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα, να ενημερώνονται ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Εκκλησία, μπορούν να πάνε και να είναι χρήσιμοι αλλού».



ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

«Ήδη προχωράμε στην ανέγερση νηπιαγωγείων, γιατί αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από αυτό το επίπεδο. Αν δεν προλάβω εγώ να κάνω δημοτικά και γυμνάσια, θα έρθει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να τα κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει αυτές τις ιδέες και θα προχωρήσει προς την ίδια κατεύθυνση».



ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

«Θα σεβαστούμε και θα αναδείξουμε τις αρχαιότητες, μέσα από την προσήκουσα δόμηση του χώρου. Και φέραμε ως παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι αρχαιότητες αναδεικνύονται μέσα από την εγκατάσταση γυάλινων επιφανειών κ.λπ., αλλά και το μετρό της Αθήνας. Εμείς είπαμε, λοιπόν, ότι θα κτίσουμε και, εκεί όπου ευρίσκονται τα αρχαία, θα διαμορφώσουμε με τέτοιον τρόπο τον χώρο, ώστε όχι μόνο να μην επηρεαστούν, αλλά να αναδειχθούν ιδανικά. Αν κτιστεί εκεί ένα ξενοδοχείο, θα μπορούσε στο σημείο εκείνο να είναι το λόμπι και οι ξένοι μας θα πίνουν τον καφέ τους και θα θαυμάζουν τις αρχαιότητες, όπως συμβαίνει και σε άλλα ξενοδοχεία της Πάφου».

«Εγώ, όλον αυτόν τον καιρό σεβάστηκα το πρόβλημα υγείας του Προέδρου. Τώρα που το ξεπέρασε, όταν θα επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, θα τον επισκεφθώ και θα του θέσω το θέμα. Θα πάρω, λοιπόν, το μπαστουνάκι μου και θ’ ανέβω στο Προεδρικό και θα θέσω τον Πρόεδρο προ των ευθυνών του. Γιατί όλο το θέμα εγείρεται, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να ανεγερθεί η επένδυση δίπλα από τη γη τους. Εμείς, το ξενοδοχείο θα το κτίσουμε είτε δίπλα στα αρχαία είτε πάνω στα αρχαία, με τρόπο που να αναδεικνύονται».



ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Δεν ανησυχώ για το Κυπριακό, διότι λύση δεν υπάρχει. Η Τουρκία θέλει όχι μόνο ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και να ποδηγετήσει ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

«Η Τουρκία σχοινοβατεί. Ως πότε, όμως, θα σχοινοβατεί; Κάποια στιγμή θα πέσει…».

«Εγώ έχω πει πολλές φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν είχε την πεποίθηση ή την πίστη ότι μπορούσε να επιλύσει το Κυπριακό, κάνει λάθος. Γιατί κανένας Κύπριος ηγέτης δεν μπορεί να το λύσει. Ούτε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος. Επιχείρησε παλαιότερα ο Μακάριος να το επιλύσει, δίνοντας την ομοσπονδία, αλλά, εξαιτίας αυτού, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στα 64 του χρόνια».

«Όσοι βαυκαλίζονται ότι μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό, λανθάνονται, διότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο, και πρέπει να το καταλάβουμε. Εάν, όντως, θέλουμε να τουρκέψουμε, τότε το Κυπριακό επιλύεται γρήγορα και πολύ εύκολα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ