Άκυρο «έριξε» στον Μπόρις Τζόνσον το βρετανικό Κοινοβούλιο

Και τώρα τι;

Article featured image
Article featured image

Με ψήφους 328 υπέρ και 301 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων τάχθηκε υπέρ της ανάληψης του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ατζέντας την Τετάρτη από την αντιπολίτευση, κάτι που σημαίνει ότι το απόγευμα θα υποβληθεί, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο που δεν επιτρέπει το no deal στο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Συνολικά 20 Συντηρητικοί βουλευτές συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση, παρά την απειλή διαγραφής τους από την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου. Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτείται η συναίνεση των 2/3 των βουλευτών. Η ψηφοφορία επί της πρότασης για εκλογές αναμένεται να γίνει επίσης εντός της Τετάρτης.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η Βουλή βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα να διαλύσει τις πιθανότητες συμφωνίας με την ΕΕ και γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα είναι πρωθυπουργός στις 17 Οκτωβρίου για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, αν και δε θέλει εκλογές, υποβάλλει το αίτημα για εκλογές πριν από τη 17η Οκτωβρίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν καλωσόρισε το αίτημα για εκλογές, αλλά έθεσε ως όρο το να εγκριθεί πρώτα ο νόμος που θα αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ