Έφηβος έχασε την όρασή του λόγω κακής διατροφή

Έτρωγε μόνο τσιπς, πατάτες τηγανιτές και λευκό ψωμί. Η περίπτωση από το Bristol που έγινε γνωστή παγκοσμίως.

Έφηβος έχασε την όρασή του λόγω κακής διατροφή

Έτρωγε μόνο τσιπς, πατάτες τηγανιτές και λευκό ψωμί. Η περίπτωση από το Bristol που έγινε γνωστή παγκοσμίως.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Pixabay/ igorovsyannykov



Μια απίστευτη ιστορία ξετυλίγετε εδώ και μερικές ημέρες στο Bristol της Βρετανίας, με πρωταγωνιστή έναν 19χρονο έφηβο, ο οποίος έχασε εντελώς την όρασή του εξ αιτίας της πολύ κακής διατροφής του.

Η είδηση έγινε γνωστή παγκοσμίως γι’ αυτό και η οικογένειά του αποφάσισε να μιλήσει δημόσια, ούτως ώστε να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να προειδοποιήσει τον κόσμο.

Ο έφηβος, από νεαρή ηλικία, ακολουθούσε μία μη ισορροπημένη διατροφή, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να ανεχτεί την υφή των φρούτων και των λαχανικών.

H κακή διατροφή του είχε ως αποτέλεσμα να πάθει διατροφική οπτική νευροπάθεια, που είναι ιάσιμη αν διαγνωστεί εγκαίρως. Στην περίπτωσή του, οι ίνες στο οπτικό του νεύρο υπέστησαν τόσο μεγάλη ζημιά που η βλάβη στην όρασή του κρίθηκε ως μόνιμη.

Μιλώντας ανώνυμα, η μητέρα του αγοριού είπε πως ο γιος της δεν μπορεί να βρει δουλειά και πως αναγκάστηκε να παρατήσει ένα μάθημα κολεγίου στην πληροφορική. Όπως εξήγησε, ο γιος της άρχισε να γίνεται ιδιότροπος στο φαγητό όταν ήταν περίπου 7 ετών και έτρωγε μόνο πατάτες τηγανιτές, πατατάκια, λουκάνικα, ζαμπόν και λευκό ψωμί.

«Το καταλάβαμε πρώτη φορά όταν άρχισε να έρχεται σπίτι από το δημοτικό σχολείο με το κολατσιό του ανέγγιχτο. Του ετοίμαζα ωραία σάντουιτς -και έβαζα ένα μήλο ή άλλο φρούτο μαζί- και δεν έτρωγε τίποτε από αυτά. Ανησυχούσαν και οι δάσκαλοί του. Ο αδερφός και η αδερφή του δεν σταμάτησαν ποτέ να τρώνε. Λατρεύουν τα πάντα. Αυτός υπήρξε ανέκαθεν πολύ αδύνατος, οπότε δεν ανησυχούσαμε για το βάρος του.

Ακούς συνεχώς για το junk food και την παχυσαρκία - αλλά αυτός ήταν αδύνατος σαν στέκα», λέει η μητέρα του, που είναι στην ηλικία των 40. Η οικογένεια συνειδητοποίησε την σοβαρότητα της κατάστασης όταν άρχισε να χάνει την όρασή του σε ηλικία 14 ετών.

«Η όρασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, σε βαθμό που πλέον είναι νομίμως τυφλός. Δεν έχει καθόλου κοινωνική ζωή. Όταν τέλειωσε το σχολείο, μπήκε σε ένα κολέγιο για να κάνει μάθημα στην πληροφορική. Αλλά αναγκάστηκε να το παρατήσει επειδή δεν έβλεπε και δεν άκουγε τίποτα», λέει η μητέρα. «Θα του άρεσε πολύ μια δουλειά, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει. Εγώ αναγκάστηκα να παραιτηθώ από την δουλειά μου σε μια παμπ. Πλέον τον φροντίζω όλη μέρα. Παίρνει συμπληρώματα βιταμινών, αλλά η διατροφή του είναι πάνω κάτω ίδια. Όταν πήγαινε σε ψυχολόγο, είχαμε καταφέρει να ξεκινήσει να πίνει smoothies φρούτων. Αλλά πλέον τα έχει αφήσει», προσθέτει.

Το αγόρι πάσχει από μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) ή αλλιώς Selective Eating Disorder, όπου οι πάσχοντες αποκτούν μια ευαισθησία στην γεύση, υφή, οσμή και εμφάνιση συγκεκριμένων φαγητών.

«Δεν το πιστεύαμε όταν μας είπαν τι είχε συμβεί. Μας είπαν πως η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Είναι εφιάλτης. Ο γιος μου θα ήθελε μια δουλειά γραφείου όπου θα είναι χρήσιμος. Τα αδέρφια του τα πηγαίνουν καλά. Είναι θλιβερό», λέει η μητέρα.

Ο 19χρονος δέχθηκε η περίπτωσή του να αναφερθεί στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, προκειμένου να λειτουργήσει ενημερωτικά για άλλους. Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με έλλειψη βιταμίνης B12 και του χορηγήθηκαν συμπληρώματα, αλλά δεν ακολούθησε την θεραπεία ούτε βελτίωσε την κακή διατροφή του.

Η Denize Atan, που τον είχε ασθενή στο Bristol Eye Hospital, είπε: «Έτρωγε καθημερινά μια μερίδα πατάτες τηγανιτές από το τοπικό κατάστημα fish and chip και ως σνακ κατανάλωνε πατατάκια, λευκό ψωμί, φέτες ζαμπόν και λουκάνικα. Το εξήγησε ως μια αποστροφή σε συγκεκριμένες υφές τροφών, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχθεί, οπότε οι πατάτες και τα πατατάκια ήταν στην πραγματικότητα τα μόνα είδη φαγητού που ήθελε και ένιωθε πως μπορούσε να φάει».

Η γιατρός και οι συνάδελφοί της επανεξέτασαν τα επίπεδα βιταμινών του νεαρού άντρα και διαπίστωσαν έλλειψη σε B12 και άλλες σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δεν ήταν ούτε λιποβαρής ούτε υπέρβαρος, αλλά ήταν πολύ υποσιτισμένος.

Η έκθεση στο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει πως είναι ευρέως γνωστό ότι το junk food αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και καρκίνου, τονίζοντας πως δεν συνειδητοποιούν όλοι πως η κακή διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο νευρικό σύστημα, ειδικά στην όραση.

Με πληροφορίες από Guardian/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ