Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια

Θα καθοριστεί ανώτατο όριο ολοκλήρωσης προπτυχιακών σπουδών.

Article featured image
Article featured image

Η απόφαση λήφθηκε στη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του νέου του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι οποίοι μεταξύ άλλων σημαντικών αλλαγών αποφάσισαν και την κατάργηση του «αιώνιου» φοιτητή, καθορίζοντας ανώτατο όριο ολοκλήρωσης προπτυχιακών σπουδών.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, δρομολογείται η κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών», μέσω της καθιέρωσης ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών «ν+2», όπου «ν» τα ελάχιστα έτη φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος.

Κλείνοντας, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ