Θα πηγαίνουν ή όχι εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς στα μνημόσυνα ηρώων;

Το Υπουργείο Άμυνας τοποθετείται.

Article featured image
Article featured image

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε πρόσφατη είδηση πως το Υπουργείο Άμυνας σταματά να στέλνει εκπροσώπους της ΕΦ στα μνημόσυνα ηρώων και τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε, το αρμόδιο Υπουργείο, δημοσίευσε σχετική ανακοίνωση απαντώντας στο ζήτημα και θέτοντας τέλος στην παραφιλολογία.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, τα οποία αναφέρονται σε υιοθέτηση πάγιας τακτικής από το Υπουργείο Άμυνας για μη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Φρουράς σε μνημόσυνα ηρώων, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, σεβόμενα τους αγώνες και τις θυσίες των μελών της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα του Κυπριακού Ελληνισμού, εκπροσωπείται και θα εξακολουθήσει να εκπροσωπείται, κατόπιν πρόσκλησης στα εθνικά μνημόσυνα των ηρώων που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τις κοινότητες, τα σωματεία και τις οικογένειες των πεσόντων.

Αποκορύφωμα αποτελεί η διοργάνωση από την Εθνική Φρουρά του ετήσιου μνημόσυνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στις 20 Ιουλίου στο οποίο η πολιτεία, συντεταγμένα, αποτείνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας το τραγικό καλοκαίρι του 1974.

Η μη παρουσία εκπροσώπου στο ετήσιο μνημόσυνο που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψιμολόφου την 1η Σεπ 2019, αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν μπορεί να εκληφθεί καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, ως αναθεώρηση της πολιτικής μας. Απτό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου έχουν παραστεί σε 36 μνημόσυνα.

Οι θυσίες των ηρώων αποτελούν έμπρακτα φάρο που καθοδηγούν τα βήματα και πηγή έμπνευσης για συνέχιση του αγώνα. Την ίδια στιγμή σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δεν πρέπει να καθίστανται εφαλτήριο για πολιτικές σκοπιμότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ