«Δεν με ξέρεις, αλλά ήσουν μέσα μου»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του κοριτσιού για μία υπόθεση που έγινε γνωστή στο παγκόσμιο.

Article featured image
Article featured image

Ήταν γνωστή ως Emily Doe, ως το θύμα του φοιτητή Brock Turner, που ενώ ήταν αναίσθητη από το αλκοόλ, την κακοποιούσε σεξουαλικά. «Δεν με ξέρεις, αλλά ήσουν μέσα μου. Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα είμαστε εδώ», ανέφερε η μαρτυρία της που διαβάστηκε στο δικαστήριο και μέσα σε λίγους μήνες είχε γίνει viral μεταφέροντας με συνταρακτικό τρόπο το μήνυμα των θυμάτων της κουλτούρας του βιασμού.


838b445863cd32a7ac42041f878c5ad0.jpg
Chanel MillerΤώρα, η Emily Doe αποκάλυψε την ταυτότητά της και το πραγματικό της όνομα. Είναι 27 ετών και ονομάζεται Chanel Miller. Σε λίγο καιρό θα δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά της στα οποία εξομολογείται όσα έγινα στη ζωή της μετά το βράδυ που ο τότε φοιτητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ την βίασε και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών αλλά σε τρεις μήνες αποφυλακίστηκε.

Ο εκδότης του βιβλίου λέει ότι θα αλλάξει οριστικά και για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμασταν για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Η επίθεση του Στάνφορντ - έτσι έγινε γνωστή η υπόθεση - σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2015. Ο Brock Turner, ο οποίος ήταν τότε 19 ετών, επιτέθηκε σεξουαλικά στην Miller στην πανεπιστημιούπολη της σχολής μετά από ένα πάρτι ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη. Η επίθεση έληξε μόνο αφού παρενέβησαν δύο Σουηδοί φοιτητές που είδαν τι συνέβαινε και επικοινώνησαν με την αστυνομία. Η Miller βρέθηκε ημίγυμνη σε εμβρυική θέση, πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων.


084d89fc9f0310c95073dc31f5b5e3ea.jpg
Brock Turner


Η δίκη προκάλεσε εθνική συζήτηση σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και το κατά πόσον οι λευκοί άνδρες με πλούσιο οικογενειακό υπόβαθρο αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια δικαστική υπόθεση που φαινόταν να αναδεικνύει μερικά από τα πιο σκοτεινά στοιχεία της ζωής στις πανεπιστημιακές σχολές και έκανε αντιληπτή την αποτυχία του συστήματος δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, αλλά βοήθησε να ξαναρχίσει μια εθνική συζήτηση για βιασμό στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τα συγκλονιστικά λόγια της Miller διαβάστηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους και αναφέρθηκαν σε πολλά άρθρα για το βιασμό. Ενώ η περίπτωση της Miller προηγήθηκε του κινήματος #MeToo, η ιστορία της και η αντίδραση του κοινού σε αυτή οδήγησαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δικαστής που καταδίκασε σε μόλις έξι μήνες φυλάκισης τον Turner ανακλήθηκε από ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας και ο κυβερνήτης του κράτους, με σαφή αναφορά στην υπόθεση του Miller, εισήγαγε υποχρεωτικές ελάχιστες ποινές για σεξουαλικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με όσα λέει η ίδια, το Know My Name είναι ένα βιβλίο για την «ανάκτηση της ταυτότητάς της» και «για να πει την ιστορία της σχετικά με το τραύμα, την υπερβατικότητα και τη δύναμη των λέξεων».

11 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαβάσει σε τέσσερις ημέρες την πρώτη της δήλωση που ξεκίναγε με την ανατριχιαστική φράση «Δεν με ξέρεις, αλλά ήσουν μέσα μου...».

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε πλήρες στο Buzzfeed, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες (δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα ελληνικά), εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσε το αντικείμενο δημόσιων αναγνώσεων, φτάνοντας ακόμη και στο Κογκρέσο. Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε όλοι ποια ήταν η Emily Doe και πώς ή ίδια βίωσε την κακοποίηση χωρίς να κρύβει το πρόσωπο και το όνομά της.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ