Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη [σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος]

Σε ποια θέση κατατάσσονται οι ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και πού βρίσκεται η Κύπρος.

Article featured image
Article featured image

Παρά τη σχετική πρόοδο σε ότι αφορά στη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη, εξίσου το πρόβλημα παραμένει εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι θάνατοι εξαιτίας του αλκοόλ κάθε χρόνο αγγίζουν τους 290,000.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, τουλάχιστον όσον αφορά την προσέγγιση των νέων μέσω στοχευμένων διαφημίσεων.

Στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, βρίσκεται η Λιθουανία, καταγράφοντας μέσο όρο 15 λίτρα ανά πολίτη.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, μετά τη Λιθουανία, είναι η Τσεχία, Τσεχία (14,4 λίτρα αλκοόλ), η Γερμανία (13,4 λίτρα), η Ιρλανδία (13 λίτρα) και το Λουξεμβούργο (13 λίτρα).

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι Νορβηγοί και οι Ιταλοί έπιναν το λιγότερο αλκοόλ, καταναλώνοντας 7,5 λίτρα αλκοόλ ανά έτος.

Η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία και η Σουηδία κατέγραψαν επίσης λιγότερα από 10 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο.

Η Κύπρος καταγράφει 10,8 λίτρα κατανάλωσης αλκοόλ κατά μέσο όρο ανά άτομο.


αλκοολ.jpg


Σύμφωνα με τον Dr Zsuzsanna Jakab, οι αρμόδιοι για τη χάραξη στρατηγικής θα πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πρακτικές για την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η αύξηση της τιμής, ο περιορισμός της διαθεσιμότητας αλλά και η απαγόρευση της διαφήμισης.


Σημείωσε ακόμη ότι τα αποτελέσματα από την κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν ανησυχητικά διότι περίπου 800 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω βλάβης που οφείλεται στο αλκοόλ.

Περισσότεροι από 290,000 θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, από καρκίνο, κίρρωση του ήπατος και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, 18,3% των θανάτων, περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι, πεθαίνουν από οδικά δυστυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ, από αυτοκτονίες ή εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται με το αλκοόλ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ