Ωστόσο, μέχρι και σήμερα ο νόμος είναι ανενεργός, αφού με βάση το καταληκτικό άρθρο 37 του νόμου η ημερομηνία ισχύος του καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με γνωστοποίησή του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Την προηγούμενη Πέμπτη, αισίως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον νόμο, εγκρίνοντας την έκδοση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της γνωστοποίησης εφαρμογής του, έτσι ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης. Και αυτό γιατί έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις, αφού μέχρι σήμερα η αποτέφρωση γίνεται με αποστολή σορών στο εξωτερικό.
Το κόστος για τη δημιουργία κρεματορίου
Μένει να δούμε, λοιπόν, ποια θα είναι η έκβαση του εγχειρήματος για τη δημιουργία κρεματορίου, αφού όπως φαίνεται αποτελεί πολυδάπανο εγχείρημα. Σύμφωνα με άρθρο του «Π», όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των αδειούχων γραφείων κηδειών, Σόλωνας Μελάς, εκτιμάται ότι λόγω των απαιτήσεων και των προδιαγραφών που προβλέπει ο νόμος, το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 4 εκατ. ευρώ.
Το σημερινό κόστος για αποτέφρωση
Πάντως, σύμφωνα με τον «Π», το ενδιαφέρον υπάρχει. Ο κ. Μελάς αναφέρει πως το δικό του γραφείο έχει τουλάχιστον 2.000 συμβόλαια με ξένους κυρίως που ζουν στην Κύπρο, οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν μετά θάνατον αν λειτουργήσει κρεματόριο. Σήμερα, εάν κάποιος εκφράσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί, η σορός του μεταφέρεται στο εξωτερικό, με το κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 5.000 ευρώ.
Ενδιαφέρον από Βρετανούς
Από αλληλογραφία που έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία τέτοιου κέντρου από Βρετανούς, οι οποίοι μάλιστα επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί δεν έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο.