Έχεις ακούσει ξανά για το σύνδρομο της ντροπαλής κύστης;

Η κοινωνική φοβία που ονομάζεται παρούρηση ή σύνδρομο της ντροπαλής κύστης.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους να μην αποτελεί πρόβλημα το να πηγαίνουν σε μια δημόσια τουαλέτα και να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν όταν το κάνουν.

Όπως αναφέρει το knowledgenuts.com, αυτοί που έχουν φοβία για τις δημόσιες τουαλέτες ή φοβούνται μην τύχουν αρνητικής αξιολόγησης από τους άλλους αναφορικά με τη χρήση δημόσιας τουαλέτας, έχουν αναπτύξει μια κοινωνική φοβία που ονομάζεται παρούρηση ή σύνδρομο της ντροπαλής κύστης. Όταν ένα άτομο που φέρει αυτό το σύνδρομο κληθεί να χρησιμοποιήσει μια δημόσια τουαλέτα θα βιώσει πολύ μεγάλο άγχος, θα νιώσει αρκετά άβολα και ενδεχομένως θα πανικοβληθεί. Όταν αυτή η φοβία είναι αρκετά έντονη, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία και να περιορίσει την ευχαρίστηση του ατόμου όταν βρίσκεται έξω από το σπίτι του.

Γιατί χαρακτηρίζεται ως κοινωνική φοβία

Η παρούρηση χαρακτηρίζεται ως κοινωνική διαταραχή άγχους που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, καθώς προκαλεί τρομερό άγχος στους ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται μην να μην αξιολογηθούν αρνητικά από τους άλλους. Τυπικά, το κέντρο εστίασης της φοβίας είναι ο φόβος του ατόμου ότι δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει να ουρά. Άλλες ανησυχίες που έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι οι εξής:

Μήπως ο κόσμος θα πιστέψει πως κάτι δεν πάει καλά εάν δεν με ακούσουν να κατουράω;

Μήπως θα με περάσουν λιγότερο άνθρωπο εάν δεν μπορώ ν κατουράω ενώ οι άλλοι μπορούν;

Τι θα γίνει εάν ο θόρυβος που κάνω όταν κατουράω είναι πολύ χαμηλός;

Όταν αυτοί οι φόβοι εμφανιστούν, η αναμονή του τι θα γίνει διογκώνει το άγχος και την αμηχανία που νιώθει το άτομο, πράγμα που δυσχεραίνει τη διαδικασία της ούρησης και ουσιαστικά πρόκειται μετά για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση για την παρούρηση;

Μέχρι στιγμής η ιατρική κοινότητα δεν αναγνωρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία που να προκαλεί αυτή τη διαταραχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναπτύσσεται στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή κατά την εφηβεία και συνήθως ξεκινάει με ένα «αρχικό συμβάν» στο οποίο το άτομο δεν μπόρεσε να κατουρήσει ενόσω υπήρχαν άλλα άτομα κοντά. Η πίεση του να ουρήσεις ενώ υπάρχουν άλλα άτομα κοντά αυξάνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους, οδηγώντας σταδιακά σε μια σταθερή κατάσταση άγχους κατά την ούρηση σε δημόσιους χώρους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται εάν το άτομο έχει υποστεί χλευασμό.

Ποιες συνθήκες διογκώνουν την κατάσταση

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την κοινωνική φοβία έρχονται αντιμέτωποι με κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις οι οποίες διογκώνουν το πρόβλημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Εάν η τουαλέτα έχει πολύ κόσμο

Εάν δεν υπάρχει αρκετή ιδιωτικότητα στην τουαλέτα και η έκθεση σε άλλα άτομα είναι εύκολη

Εάν το άτομο είναι αρκετά στρεσαρισμένο και πιεσμένο για αρκετή ώρα

Εάν κάποιος περιμένει το άτομο από έξω για να κατουρήσει

Εάν το άτομο έχει την ιδέα ότι οι άλλοι τον ακούνε όταν πάει στην τουαλέτα

Τι πιθανές λύσεις υπάρχουν;

Τα άτομα τα οποία πάσχουν μόνο από παρούρηση και δεν έχουν άλλες διαταραχές κοινωνικού άγχους, συνήθως θεραπεύονται με σταδιακή έκθεση στο πρόβλημα. Αυτή η θεραπεία βοηθάει τον πάσχοντα να δημιουργήσει νέες συσχετίσεις ανάμεσα στο ερέθισμα που προκαλεί τον φόβο (δημόσιες τουαλέτες) και τα τεράστια επίπεδα άγχους που βιώνουν. Με την επανάληψη και τη σταδιακή έκθεση το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος που αισθάνεται στις δημόσιες τουαλέτες και να ελέγχει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τα επίπεδα άγχους.

Εάν, από την άλλη, ένα άτομο έχει και άλλες κοινωνικές φοβίες, όπως θέματα με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, τότε αυτές οι φοβίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μαζί με την παρούρηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει την επίδραση της παρούρησης μέχρι να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί η θεραπεία της σταδιακής έκθεσης.



Φωτογραφία: Julien Delaunay / Unsplash

Πηγή: Μικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ