Ο Τεντέν έχει γενέθλια!

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1929, πήρε σάρκα και οστά ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες στην ιστορία των κόμικς.

Article featured image
Article featured image

Ο ξανθομάλλης νεαρός που όλοι θυμόμαστε για το χαρακτηριστικό του τσουλούφι, αλλά και για την περιέργεια του να ερευνά πολύπλοκες περιπέτειες μυστηρίου, είναι δημιούργημα του Βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί, ευρύτερα γνωστού ως Ερζέ.

agnostes-ptuxes-tis-prosopikotitas-tou-dimiourgou-tou-thrulikou-ten-ten-5.jpg


Ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τον σύντροφό του Μιλού, ο Τεντεν (Tintin), ταυτίστηκε για πολλά χρόνια με το χαριτωμένο τετράποδο μέσα από τη σειρά «Οι περιπέτειες του Τεντέν και του Μιλού», όπου το πρωταγωνιστικό δίδυμο έφερε εις πέρας δύσκολες αποστολές.


d3e7aa0e2e5a2996d668cca4d612ef08.jpg


Η πρώτη περιπέτεια του δημοφιλούς ήρωα «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ» δημοσιεύτηκε το 1929, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, λαμβάνοντας επικριτικά σχόλια και κατηγορίες για αντικομουνισμό. Η επιτυχία του ήρωα πυροδότησε αργότερα και άλλα αρνητικά σχόλια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, όταν κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και ρατσισμό.

Παρόλα αυτά, ο ήρωας αγαπήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα και την επιθυμία του να υπερασπιστεί τους αθώους και τους αδύναμους, ακόμα και σε περιπτώσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει λαθρεμπόρους ναρκωτικών, να ανακαλύψει τη χαμένη φυλή των Ίνκας ή ακόμα και να ταξιδέψει στο Φεγγάρι.

Οι ιστορίες του Τεντέν έχουν και ελληνικό χρώμα χάρη στην επινόηση του «κακού» ήρωα Ροβέρτου Ρασταπόπουλου, ενός χαρακτήρα εμπνευσμένου από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος, έθεσε πολλά εμπόδια στον τολμηρό ρεπόρτερ. Εκτός όμως από εχθρούς, ο νεαρός δημοσιογράφος έκανε και πολλούς φίλους, όπως ο Καπετάνιος Χάντοκ, οι δίδυµοι ντετέκτιβ Ντυπόν και Ντιπόν και ο καθηγητής Τουρνεσόλ.

Σχεδιαστικά, το δημιούργημα του Ερζέ «φωτίζει» με τη σειρά του το καλλιτεχνικό κίνημα της pop art, χάρη στα καθαρά και εκφραστικά γραφικά του. Το εξαιρετικό πάντρεμα λόγου και εικόνας χάρισε στο κοινό αξέχαστες καρέ-καρέ αφηγήσεις που εξάπτουν την φαντασία των αναγνωστών ακόμα και σήμερα.

Συνολικά, ο αντίκτυπος του Τεντέν αποδείχθηκε τεράστιος, κάτι που επιβεβαιώνεται από την κυκλοφορία 23 άλμπουμ, τα οποία μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και τα οποία πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα. Χαρακτηριστικά, η επιρροή που άσκησε ο Τεντεν έκανε ακόμα και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκολ, να τον αποκαλέσει τον μοναδικό ανταγωνιστή του.

Ο δημοφιλής ήρωας μας είπε «αντίο» με την περιπέτεια «Αλφ-Αρτ», η οποία κυκλοφόρησε ημιτελής το 1986, μετά το θάνατο του Ερζέ, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο των ιστοριών ενός από τους πιο επιδραστικούς ήρωες κόμικς παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της ζωής του (1929-1986), ο ήρωας εκτός από τα βιβλία πρωταγωνίστησε στη μικρή αλλά και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και στο θεατρικό σανίδι με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαναφορά του το 2011 από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ μέσα από το τρισδιάστατο καρτούν «Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το μυστικό του μονόκερου».

203f83f4596cd9394e907b66b96237fe_XL.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ